Sarah Addison Allenová - Zahrada kouzel


Hned na úvod bych měla opravit anotaci, to malé městečko, ve kterém hlavní hrdinky žijí, se jmenuje Bascom a leží v Severní, nikoli Jižní Karolíně. Navíc, řídit se v tomto případě anotací není asi úplně nejlepší. Moc toho totiž o knížce ani o tom, co můžete od příběhu čekat, neřekne. Ve skutečnosti je to trocha nadpřirozena a spousta vzájemných vztahů, které se složitě splétají dohromady. 


Claire Waverleyová žije v Bascomu od šesti let, kdy ji do domu její babičky přivedla matka. Od té doby nevynechala jedinou chvíli, aby se naučila všechno, co umí i její babička. Ve třiceti čtyřech letech žije spokojený osamělý život, který by se víc hodil pro člověka mnohem staršího. Vede svojí vlastní cateringovou společnost soustřeďující se na jedlé květiny a se svými jídly umí doslova kouzla. Její kytičky totiž umí přimět lidi, aby cítili různé věci. Přestože s lidmi Claire vychází celkem dobře, odmítá si je pustit k tělu, aby jí nemohli ublížit. Pak se ale ve městě objeví vysokoškolský profesor Tyler... 

Sydney Waverleyová se celý život snaží zapomenout, jaká je její skutečná identita. Narodila se sice v Bascomu, ale pár let nato ji i její sestru matka opustila. Sydney měla celé dětství pocit, že do města nepatří. Se sestrou se nikdy nedokázala sblížit a útěchu proto hledala u lidí z kruhů, kam by jí měl být zapovězen vstup. Když ji její středoškolská láska zlomí srdce, aby si mohla začít s mnohem vhodnější ženou, rozhodne se Sydney opustit město. V tu chvíli pro ni začíná největší životní jízda, která ji po deseti letech přivede zpátky domů. Ve chvíli, kdy to města přijíždí, ještě nemůže vědět, jaký to způsobí poprask... 

A pak tu máme ještě starou Evanelle, další z klanu Waverleyových. Krom toho, že má slabost pro vypracované mužské zadky, je obdařená i jistým kouzelným nadáním. Má potřebu dávat lidem různé věci. Někdy je to čtvrťák, jindy balíček kondomů, pokaždé však něco, co bude dotyčný dříve či později potřebovat. K čemu a kdy? To neví ani sama dárkyně. A na obdarovaném je, zda obdržené věci využije, nebo ji prostě jenom tak zahodí. 

Aby byl obrázek potrhlých Waverleových doveden k dokonalosti, na Claiřině zahradě roste zvláštní jabloň. Jablka na ní rostou celoročně a navíc se sama sklízejí. Respektive jabloň sama je nabízí lidem a snaží se je přimět, aby je ochutnali. Ani ona totiž není jen obyčejný ovocný strom. Její plody mají tu zvláštní moc, že ukáží člověku, co bude vrcholným okamžikem jejich života. Bez ohledu na to, zda jde o událost pozitivní či negativní. Co myslíte, ochutnali byste? 

Reálný svět prodchnutý kapkou fantazie. Allenová má obrovský vypravěčský talent a dokáže zcela banální zápletku zahalit pavučinou tajemna, kterou čtenář jen pozvolna rozkrývá. Kniha je především o vztazích a lidech, kteří k sobě hledají cestu a snaží se různými způsoby vyrovnat s minulostí a vzájemně rozkrýt svá tajemství. 

Zahrada kouzel je milé oddechové čtení, které vám prosluní dlouhé zimní večery stejně jako horké letní dny. Je to ukázka toho, jak může i banální zápletka dokonale fungovat, pokud se okoření těmi správnými prvky. Klasických fantasy je dnes přehršel, stejně tak klasických milostných příběhů. Zahrada kouzel je však směsicí obojího a to směsicí velice vydařenou. Doufám, že se v českém překladu dočkáme i dalších knížek této vynikající americké autorky.

Žádné komentáře:

Okomentovat