Morgan Matsonová - Amy & Roger: Na cestě


Amy je sedmnáct, právě dokončila předposlední ročník střední školy a na ten maturitní se má přestěhovat ze slunné Kalifornie do Connecticatu. Její otec totiž zemřel v březnu při autonehodě a matka se tak rozhodla radikálně změnit život celé rodiny. Nový start v novém státě, to je přece fér. Až na to, že Amy není z představy stěhování ani trochu nadšená. Nemluvě o tom, že do Connecticutu se má dostat vlastním autem, které její matka nutně potřebuje do nového bydliště dopravit. Má to jen jeden zcela nepodstatný háček - Amy neřídí. 


Dívka od otcovy smrti neseděla za volantem a rozhodně na tom nehodlá nic měnit. Proto přichází na scénu Roger - pohledný vysokoškolák, se kterým si hrávali jako děti a kterého si Amy vůbec nepamatuje. Společnou cestu s ním považuje už předem za otravu a uklidňuje se pomyšlením, že to přeci budou jen čtyři dny. Jenže pak se to všechno tak nějak zvrtne... 

Amyina matka trasu cesty pečlivě naplánovala, zarezervovala hotely a očekává, že ji její dcera na slovo poslechne. Ale z nějakého důvodu má Amy najednou chuť se vzbouřit. Matčin dokonalý plán nejkratší možné cesty bere rychle za své, když se dvojice rozhodne si výlet okořenit kapkou vzrušení a obohatit o spoustu poznání. Z nudného výletu dvou cizích lidí se tak stává pravý americký roadtrip se vším, co k tomu patří. :) 

"Ale dvě věci jsou absolutně nutný, pokud se chystáme na výlet." "A to?" Otočil se na mě a usmál se, když stavěl na semaforu. "Chuťovky a písničky," odpověděl. "Ne nutně v tomhle pořadí." (str. 52) 

Cesta napříč Amerikou může být vlastně velké dobrodružství. Najednou zjistíte, že můžete zabrousit na místa starých vzpomínek, objevit nové známé nebo projet trasu, která až nahání strach. Zkuste si třeba strávit nekonečné hodiny na dálnici číslo 50, údajně nejosamělejší silnici v Americe. Sedět v autě sama a mít projet napříč celou Nevadu, asi by mi přeskočilo. 

Původně plánovaná trasa naroste z 3 189 mil (5 133 km) na neuvěřitelných 4 488 mil, což je zhruba 7 222 km. A přestože Amyina matka zuří, tenhle výlet se nakonec může ukázat mnohem prospěšnější, než se na první pohled zdálo. Protože jak pro Rogera, tak pro Amy je to šance, jak se vyrovnat s minulostí. Protože cestování se nakonec může ukázat jako ta nejlepší terapie na světě... 

Kniha, od které jsem vlastně nic moc nečekala, mě příjemně překvapila. Je to velké dobrodružství napříč Amerikou, které dokáže naše hrdiny změnit. Amy, která se po otcově smrti stáhla do sebe, díky Rogerovi a jejich společné cestě opět začíná žít. Stává se z ní ta stará Amy, která ráda flirtovala, bavila se a nevadilo jí sednout za volant. Roger se vyrovnává se svou minulostí a dokáže překonat lekce, které mu život dává, a ještě vyjít posílen. 

Jednou bych ráda podnikla výlet napříč Amerikou. Pro někoho, kdo žije v srdci Evropy, je to smělý cíl. Ale proč bych nemohla snít? Doletět do New Yorku, půjčit si auto a skončit v kalifornském San Franciscu... Možná, až se na mě v nějaké loterii usměje štěstí a já budu mít na kontě pár zbytečných milionů, tenhle výlet absolvuju :) A pokud ne, vlastně se svět nezboří. Cesta za poznáním světa i sama sebe totiž můžu podniknout i u nás doma. Česká republika je sice malá, ale krásná. A při tomhle domácím roadtripu mi můžou dělat společnost třeba právě Amy s Rogerem na jejich velké výpravě přes mnohonásobně větší stát...

Žádné komentáře:

Okomentovat