Tereza Benešová - Gjorkové: Tajemství minulosti


Kopie Harryho Pottera, to je jedna z prvních věcí, která čtenáře Gjorků napadne, pokud zná sérii o brýlatém čaroději s jizvou na čele. Svět, ve kterém se ocitáme, totiž až nebezpečně připomíná ten, který stvořila Rowlingová. Přesto rozhodně stojí za to knihu nezavřít a pokračovat ve čtení. Příběh samotný za to stojí. 


Nefas byla vychována mezi upíry, ovšem po dni jejích dvanáctých narozenin už pro ni u nich není místo. Patří totiž k úplně jinému národu - Gjorkům. A ti právě ve dvanácti nastupují do školy. Z toho důvodu si malou Nefas přijde vyzvednout profesorka ze školy a odvede ji do podvodního světa, kde Gjorkové normálně žijí. 

Nefas je z tohoto nového prostředí u vytržení. Nikdy by jí nenapadlo, že pod vodou to může být takové. Pod Bariérou se skrývají celá města plná obchodů a lidí. Nefas má bohužel jen omezené finanční možnosti. Vzhledem k tomu, že je sirotek, její studia jsou financována z fondu školy a ten je přeci jen dost omezený. Přesto si Nefas pořídí hůlku, wirgamu, která je pro její budoucí učení nezbytná, a ještě jí zbude malá sumička, za kterou si může koupit novou kamarádku - modro-černého hádka. 

Nefas se do školy těší. Je nadšená z představy, že konečně bude mít kamarády a naučí se něco nového. Jenže... skutečnost ji nepříjemně překvapí. Nejen že se s ní prakticky nikdo nechce bavit, někteří zachází tak daleko, že ji systematicky šikanují. Pobyt na škole se tak pro dívku stává bojem o přežití. A to doslova. 

Svět, který autorka vytvořila, je až nepříjemně podobný Harry Potterovi. Škola kouzel, vyučované předměty, hůlky, místo kolejí vesnice... To prostředí je tak známé, až se zdá trochu nepřirozené, že to nejsou Bradavice. Trocha víc originality by knize jenom prospěla. Příběh naštěstí Rowlingovou nekopíruje. Jistě, kdybychom se snažili, najdeme jisté podobné rysy, to je však zbytečné šťourání. Nefas není Harry a její dobrodružství jsou už z principu jiná. 

Pokud bych se měla vyjádřit k postavám, tak i ty se těm z knih Rowlingové podobají. Nefas by klidně mohla být Harrym, stejně tak její přátelé Ronem a Hermionou. Jejich charaktery jsou v mnohém podobné. Naštěstí mají i odlišné charakterové vlastnosti, které je dělají zajímavými. I když... Nefas a její zachráncovský komplex tady tak nějak převládá. 

Co hodnotím jako velké plus, je čtivost. Autorka psát umí. Přestože její svět není úplně originální, funguje a neztrácí se sám v sobě. Postavy na sebe reagují tím správným způsobem, nejsou ploché, dialogy mezi nimi nejsou prázdné a nicneříkající. Příběh ubíhá celkem rychle a obsahuje řadu zajímavých zvratů. Především závěr je vyloženě překvapivý. Bohužel kniha má zatím jen jeden díl a víceméně otevřený konec. Na to, jak budou Nefasina dobrodružství pokračovat a co se s ní stane, si tak musí čtenáři ještě počkat. A zdá se, že to nebude právě krátká doba. 

Je dobře že česká autorka je schopná napsat příběh, který svou čtivostí předčí mnohé zahraniční autory. Smutné je spíše to, že podobná dílka zůstávají poněkud v pozadí za takzvanými překladovými bestsellery, které nakladatelství přímo chrlí. Možná by to chtělo zaměřit pozornost také do domácích vod. Velká nakladatelství by možná měla začít věnovat pozornost autorům, kvalita jejichž příběhů za to skutečně stojí...

Žádné komentáře:

Okomentovat