J. K. Rowlingová - Harry Potter a relikvie smrti


Brumbál je mrtvý, Lord Voldemort se dere k moci a kouzelnický svět je na pokraji zániku. Pán zla totiž hodlá získat veškerou dostupnou moc pro sebe. Svět kouzelníků už nikdy nebude takový, jaký býval... 


Harry Potter ještě ani neoslavil sedmnácté narozeniny a už toho zažil víc, než se běžnému smrtelníkovi poštěstí za celý jeho život. Zachránil Kámen mudrců, popasoval se s baziliškem v Tajemné komnatě a jako bonbonek tam i zničil velmi nebezpečný deník, čelil sám desítkám mozkomorů, přihlížel návratu Pána zla a dokonce se už několikrát utkal se Smrtijedy. Ten zásadní a nejtěžší úkol, ho však teprve čeká. 

Z pochopitelných důvodů, tedy aby mohl co nejlépe splnit úkol, jímž ho pověřil Brumbál, se Harry rozhodne nevracet se do Bradavic. Koneckonců - na život vás žádná škola nepřipraví. A Ron s Hermionou jsou v tom s ním zajedno. Takže přestože Harry vehementně protestuje, jsou odhodlání ho při plnění jeho poslání doprovázet. 

Z kouzelnického světa se stává nebezpečné místo. Společnost se pozvolna štěpí na Smrtijedy a ty druhé. Mlč a bude ti dovoleno žít, vzbuř se a zemřeš. Pro celé kouzelnické společenství nastávají temné časy. Mudlové jsou masakrování ve velkém, krvezrádci jsou na tom málem hůř než oni, dokonce ani čistokrevní si nemohou být jistí svým bezpečím. Útok může přijít z jakékoliv strany - i z té, z níž to čekáte nejmíň. 

Nikdo nemůže zůstat stranou, nikomu se nepodaří vyhnout se změnám. Na povrch vyplouvají temné pravdy, stejně tak se však na světlo derou i lepší stránky lidí. Kdo se nakonec stane vítězem? 

Sedmý a závěrečný díl slavné heptalogie přichází s konečným rozuzlením a závěrečným zúčtováním. Postavy neochvějně směřují za svým osudem. Někteří zemřou, jiní budou žít. Některé rodiny se smíří a jiné rozpadnou. A v tom všem kraluje Harry. Chlapec, který zůstal naživu. Chlapec, do jehož osudu bylo vepsáno utkat se s Pánem zla. Chlapec, který je po všem, čím si prošel, připraven zemřít. 

Ač se to může zdát zvláštní, sedmý díl není jen o velké kouzelnické válce, je především o vztazích. O důležitosti lásky, přátel, rodiny, o pocitu bezpečí mezi blízkými. Lidé se setkávají a opět rozdělují, snaží se co nejlépe využít společné chvíle, protože každý okamžik může být poslední. 

Poslední díl je důstojnou tečkou za celou sérií. Přináší nové informace, vysvětluje staré otázky, ale přesto nechává nad světem Harryho Pottera viset množství otazníků. Není v lidských silách všechny odstranit. Rowlingové slouží ke cti, že se nenechala svým vlastním příběhem převálcovat a dovedla ho ke zdárnému konci. Ne všichni možná budou spokojení, ale tak to prostě je. A ať si zanadáváme nebo povzdychneme... je to skutečně konec. 

S Harrym Potterem jsem strávila úžasných sedm let svého dospívání, kdy jsem stárla spolu s hrdiny těchhle knih. Teď, když jsem celou sérii přečetla znova, se mě tak trochu zmocňuje nostalgie. A je mi vlastně líto, že Harry Potter má jenom sedm dílů...

Žádné komentáře:

Okomentovat