Cecelia Ahernová - S láskou Rosie


Rosie s Alexem se přátelí fakticky už od základní školy. Sedí spolu v lavici, posílají si psaníčka, společně se dostávají do problémů... jsou zkrátka nerozlučná dvojka. Pak ale dojde k události, která jim převrátí život vzhůru nohama. Alexův otec dostane dobře placené místo v Bostonu a rozhodne se tam spolu s celou rodinou přestěhovat. Mezi Alexem a Rosie tak najednou leží celý oceán a jejich komunikace se musí omezit na e-maily a občasné chaty. Vydrží jejich přátelství takovou zkoušku? 

Kniha není napsaná jako klasický příběh, ale celý děj se odehrává výhradně prostřednictvím e-mailů, dopisů a internetových diskuzí, které mezi sebou hlavní hrdinové vedou. Nejdřív je to jen pár poznámek napsaných při vyučování na kousky papíru a vyměněné mezi Rosie a Alexem, brzy však do děje vstupuje řada dalších postav a vývoj událostí nabírá na obrátkách. Život totiž naše hrdiny staví do situací, které by rozhodně nečekali. 

Rosie poté, co se Alex odstěhuje, začne plánovat svou budoucnost v Bostonu. Jejím snem je vystudovat hotelnictví a jedna proslulá škola sídlí právě v Alexově městě. Je přijata a už se chystá k odjezdu, ovšem člověk míní a život mění. Ještě před nástupem na vysokou totiž maturanty čeká závěrečný ples. Který převrátí život Rosie vzhůru nohama. 

Hnutím několika nešťastných náhod nedoprovází Rosie na jejich závěrečný ples Alex, ale jiný spolužák a v průběhu večera věci naberou spád. Místo balení zavazadel a velkého stěhování si tak Rosie musí začít připravovat plínky a dudlíky a pomalu si zvyknout na fakt, že do jejího života vstoupil někdo třetí. Někdo, o koho se bude muset ještě hodně dlouho starat... 

Půvab knihy tkví hlavně v tom, že jednotlivé skutečnosti se odhalují postupně a často jen v náznacích. Čtenář tak má plnou hlavu dohadů a na objasnění si musí počkat. Hrdiny můžeme sledovat v průběhu dlouhých let, kdy každý z nich žije svůj vlastní život, prodělává své vlastní vzlety a pády a zamotává se do vlastních citových problémů. Z Alexe se postupem času stává úspěšný kardiochirurg, Rosie bere práci, která se jí zrovna naskytne, a nepřestává si hýčkat sen o svém vlastním malém hotýlku. Každý hledá štěstí po svém, uvědomí si však, že to skutečné štěstí je čeká jen vedle sebe? 

S láskou Rosie je v podstatě nenáročným čtením plným zajímavých dějových zvratů. Hlavní hrdinové se sice občas chovají naprosto ujetě, ale o to lidštěji působí. Člověk jim celou dobu drží palce, i když občas to s jejich vzájemným štěstím vypadá dost nahnutě. Na jednu stranu je to naprosto tuctový příběh, na druhou stranu si svým nevšedním podáním a sympatickými hlavními hrdiny dokáže čtenáře získat. A na letní relax k vodě je to čtení jako dělané.

Žádné komentáře:

Okomentovat