Jeanne Kalogridis - Nevěsta Borgiů


Dynastie Borgiů byla ve své době postrachem Itálie. Jen ten nejodvážnější by si troufl je znepřátelit, ovšem pohybovat se v jejich blízkosti bylo ještě o něco nebezpečnější. Každý den ve společnosti některého člena této proslulé rodiny byl totiž bruslením na hodně tenkém ledě. Jak si asi poradí mladičká Sancha, která byla doslova vržena do jámy lvové?

Rod Aragonských ovládá Neapol. Sancha je sice nemanželská dcera, ale to rozhodně neznamená, že by ji mužští příslušníci rodu nemohli využít ve svůj prospěch. Zvlášť když doroste do věku na vdávání a jejím prostřednictvím je tak možné uzavírat výhodná spojenectví. Rodinná rada brzy rozhodne, že princezniným ženichem se stane nejmladší syn papeže Alexandra, Joffre Borgia. Sancha není ze sňatku nijak nadšená, protože její budoucí manžel je ještě dítě, ale na její názor se nikdo neptá. A tak se koná svatba.

Sancha s manželem nejprve odjíždí na jeho panství, velmi záhy jsou však povoláni do Říma, protože papež si přeje mít celou rodinu kolem sebe. Dostat se do rodinného kruhu Borgiových je však nebezpečnější, než by se na první pohled zdálo. Papež Alexandr má zálibu v krásných ženách, jeho dva starší synové jsou na tom podobně a dcera Lucrezia je žárlivá na každou potenciální soupeřku, která ji okrádá o otcovu přízeň. A Sancha jako proslulá krasavice záhy pochopí, že s touhle rodinou se nikdy neměla zaplést.

Jeanne Kalogridis vytvořila na stránkách svého románu složitou síť intrik, do nichž se hlavní hrdinové zaplétají. Borgiové jsou nebezpeční nepřátelé, ale držet si je blízko může být ještě zrádnější. Jsou tím typem lidí, kterým se nevyplatí věřit, protože zrada je jejich druhým jménem. A přátelství nebo láska pro ně moc neznamenají. A pokud, pak jen dočasně.

Autorka vychází z italských dějin a za hrdiny dosazuje skutečné historické postavy, ovšem vztahy mezi nimi poupravuje podle toho, jak se jí to nejlépe hodí. Řada z nich tak získává lepší nebo naopak horší pověst, než jakou měla ve skutečnosti. Sama Sancha nebyla ve skutečnosti žádnou kladnou postavou, podle všeho totiž zahřívala postel všem třem bratrům Borgiovým a stala se ohniskem sváru mezi nimi. Jako románová vypravěčka je to postava veskrze kladná, která miluje svou rodinu a nesnáší její nepřátele. Na druhou stranu, některé její vlastnosti a principy jsou jí hodně na překážku a můžou se stát rozbuškou, která odstartuje celou sérii katastrof.

Příběh je vyprávěn z pohledu Sanchy, což znamená, že jí jako jediné vidíme do hlavy a všechny postavy pozorujeme pouze jejím prostřednictvím. Zároveň si díky tomu může čtenář k hrdince vytvořit bližší vztah, miluje stejné lidi jako ona a nesnáší ty, které ona nemůže vystát.

Autorce se podařilo báječně vykreslit atmosféru renesanční Itálie a papežského dvora, který na jednu stranu okouzluje a na druhou budí hrůzu. Nevěsta Borgiů je ve své podstatě typickým historickým románem se vším, co k tomuto žánru patří. Nechybí úklady, láska ani nebezpečí a to vše v prostředí, které přímo volá k navštívení. Navíc je kniha napsána svěžím čtivým stylem, který zaujme a nenechá čtenáře vydechnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat