Claudia Gabelová & Cheryl Klamová - Elusion


Chcete se aspoň na chvíli zbavit starostí všedního dne, zapomenout na bolístky a užívat si nekonečné pohody ve fantaskním elektronickém světě? Stačí nasadit si Ekvip a supermoderní aplikace jménem Elusion vás vezme do tajemného světa divů, v němž je možné, cokoliv si usmyslíte... 

Elusion je výjimečná tím, že nemá jednu, ale hned dvě autorky. Claudia Gabel píše knihy pro teenagery, například velmi neotřelým způsobem předělala Shakespeara, a zároveň pracuje jako televizní editorka. O vkusu současné mladé generace má přehled, protože se mimo jiné podílela na seriálech Gossip Girl či Upíří deníky. Její kolegyně a spoluautorka Elusion Cheryl Klam je rovněž známá jako autorka knih pro teenagery, ovšem napsala také pár kousků pro ženy v edici Harlequin. Tato svá díla však publikovala pod pseudonymem. V Elusion obě autorky spojily své síly a vytvořily nový fantaskní svět plný zvratů a nečekaných odhalení... 

Regan žije spolu se svou rodinou v Detroitu blízké budoucnosti. Město je zamořené zplodinami z floropetrolových mašinerií, což je vysoce výkonná pohonná hmota, vlastně něco jako ropa budoucnosti. Těžba má však těžké dopady na životní prostředí - krajina se nenávratně ničí, ty tam jsou husté zelené lesy a jezera s průzračně čistou vodou. Právě tyto nedostatky světa, v němž žije, přimějí Reganina otce přijít s nápadem na nový, lepší svět - Elusion. 

Aplikace má být splněným snem všech, kdo si přejí trávit svůj čas v lůně nezkažené přírody. Reganin otec tráví vývojem programu všechen svůj čas, pak však, v tom minimu volného času, který má, utrpí smrtelnou nehodu. O firmu i nový program se začne starat rodinný přítel Patrick, jemuž nesmírně záleží na tom, aby odkaz Reganina otce zůstal zachován. A povede se mu dotáhnout věc úspěšně do konce. Po nekonečných testech a zkušebních provozech je Elusion schválena a povolena do celostátní distribuce. Zdá se, že nejednomu člověku se tím splnil sen. Jenže pak se začnou dít divné věci... 

Regan je vcelku normální teenagerka, která miluje svou rodinu a za otcův vynález by dala život. Jeho smrt ji zdrtí, ale život jde dál a ona musí zůstat silná pro sebe i svou matku. Zvlášť když se začnou objevovat zvěsti, které by mohly otcovo jméno i celou jeho bývalou firmu očernit. Regan se ocitá v zajetí vlastních ideí a tužeb a tápe ve světě, o němž vlastně nic neví. Elusion byl projekt jejího otce a ona mu stoprocentně věří, vůči podivným zvěstem o neblahých účincích programu však nemůže zůstat hluchá. Zvlášť když se seznámí s Joshem, absolventem vojenské akademie, kterého se negativní působení Elusion osobně dotýká. 

Regan se najednou ocitá mezi dvěma bouřkovými mračny. Na jedné straně stojí Josh a jeho nezlomná víra, že s Elusion je něco špatně, na druhé její nejlepší přítel Patrick, který s takovou obětavostí pečuje o otcův odkaz a za firmu dýchá. Komu z těch dvou má Regan věřit? A může vůbec některému? 

Jako tolik podobných děl je i Elusion vyprávěna ich formou v přítomné čase z perspektivy hlavní hrdinky. Regan je však postava poměrně sympatická a především přirozená. Chová se vcelku racionálně, netrpí přehnanými mesiášskými sklony a dokáže se vyrovnávat s děním okolo sebe s dostatečnou lehkostí, aby jí z toho nepřeskočilo. 

Příběh je plný tajuplných zákrutů a smyček. Autorky si se čtenářem hrají a neustále podrývají jeho víru, že už ví, jak to celé skončí. Rozjezd je poměrně pomalý a snad až zbytečně zdlouhavý. Kdyby se skutečná zápletka rozvinula o malinko dřív, knize by to rozhodně pomohlo. Následující sled akcí však tu nepříjemnou počáteční prodlevu bohatě vynahradí. 

Zvlášť druhá půlka knihy si udržuje svižné tempo. Nedá se přímo říci, že by se přecházelo z akce do akce, ale vývoj událostí je takový, že čtenář nemá moc šancí si odpočinout. Skutečným vyvrcholením je pak závěr, který je sice mírně předvídatelný, ale uspokojí. Otázka zní, jak se dobře se autorkám povede navázat. 

Elusion má dobrý nápad a přináší s ním něco nového, zpracováním nijak výrazně nevybočuje ze svého žánru. Přesto se čte poměrně dobře a pokud překonáte prvních zhruba sto stran, povede se mu pohltit vás. Jestliže vám dystopie nic neříkají, je asi zbytečné, abyste se do knihy pouštěli, protože Elusion nepřináší nic objevného ani zlomové, díky čemuž byste změnili názor. Pokud však máte tenhle žánr rádi, můžete si do knihovničky zařadit další kousek, který možná úplně nenadchne, ale rozhodně neurazí.

Žádné komentáře:

Okomentovat