Rachel Harrisová - Příběh dvou staletí


Příběh Cat a její sestřenice Less ze 16. století pokračuje. Tentokrát však v kulisách moderního velkoměsta a na divadelních prknech v místě, kde se píšou filmové dějiny - v Hollywoodu. 

Less je otrávená ze svého života v poklidné Florencii. Od chvíle, co se u nich objevila její sestřenice z budoucnosti, uplynuly už dva roky a řada věcí se změnila. Alessandra dorostla do věku na vdávání a také už si vyhlédla ženicha. Tajné schůzky a šeptaná vyznání by měla vyvrcholit sňatkem, ukáže se však, že tyto plány jsou jednostranné. Alessandřin vyvolený dá před ní přednost krásné, bohaté a čerstvě ovdovělé ženě a Less nezbudou než oči pro pláč. 

Zoufalá ze své situace, nutnosti sňatku z rozumu někdy v budoucnu i nemožnosti realizovat své sny se dívka setkává s Reynou. Cikánkou, která dva roky před tím přivedla do renesanční Florencie Cat. Teď je tady opět a s novým úkolem. Pokud má Alessandra dost odvahy, mohla by ji poslat do doby, kde je možné úplně všechno a dokonce se čeká, že budete za své sny bojovat. Dívka zvyklá vždy a ve všem poslouchat se bojí, co ji v neznámém prostředí může potkat. Rozhodne se však pro jednou hodit své obavy za hlavu a vrhnout se vstříc obrovskému dobrodružství... 

Druhý díl trilogie se už neodehrává v renesanci, ale v naší současnosti. Less se totiž dostane do Los Angeles 21. století, do doby své sestřenice Cat, která je šokovaná, když ji spatří na prahu svého domu. Její sestřenka je špatně oblečená, mluví jako postava ze Shakespearovy tragédie a navíc má v sobě zakořeněné vzorce chování, které jí v moderním světě moc nepomůžou. Cat musí Less vysvětlit, jak to v jejich světě vlastně chodí a Alessandra má jedinečnou příležitost splnit si své sny týkající se divadla a možná i zahojit zlomené srdce. V její blízkosti se totiž objeví tajemný Austin, jehož předchází ta nejhorší pověst. Podle všeho to není zrovna nejlepší partie, ale copak si srdce nechá poroučet? 

Pokračování série Mé sladké šestnácté století nijak výrazně nevybočuje z průměru podobných YA knih a musím podotknout, že hrdinka v minulosti byla mnohem zajímavější, nabízela totiž nové a neotřelé možnosti zápletek. Druhý díl je zasazen na střední školu a předestírá tak před čtenáře klasické středoškolské problémy. Na jednu stranu je to příjemná všednost, na druhou trochu nuda. 

Výhodou je, že v druhém díle se autorka z velké části vyvarovala iritující slovní zásoby šestnáctého století, která není příliš věrohodná. Tak jako v Shakespearovi totiž vážně nikdo nemluvil. Těch pár stran na začátku Příběhu dvou staletí se dá přežít, pak se přechází k normální moderní angličtině. 

Postavy jsou celkem sympatické, člověk jim fandí, aby jim všechny jejich sny vyšly. Otázkou zůstává, jestli další díl není jen nechutí autorky rozloučit se s nimi. Příběh hlavních hrdinů se totiž ve druhém díle krásně uzavírá, ten třetí tím pádem nemá naději přinést nějak moc přínosných novinek. 

Příběh dvou staletí je klasickým young adult příběhem ze střední školy, jen hrdinka je poněkud neotřelá. Sice to vnáší závan čerstvého vzduchu do ohrané tematiky, ale jinak se kniha od dalších svého žánru nijak výrazně neliší. Přesto je to oddechové čtení, u něhož nemusíte moc přemýšlet a uvěříte, že i v našem světě se mohou dít zázraky. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat