Colin Falconer - Harém


Harém, místo plné neukojených žen osnujících intriky proti sobě navzájem. Sulejman se nespokojí s ničím průměrným, proto je v jeho harému tři sta nejkrásnějších žen z celé říše. Většiny z nich si však panovník ani nevšimne, natož aby se jich dotkl. To pochopitelně budí nelibost, zejména v sultánově matce, která se obává o osud říše. Sulejman se tedy rozhodne vzít harém na milost a vybrat si mezi stovkami žen novou milenku. A právě tehdy mu osud přivede do cesty Hürrem... 

Hürrem přichází do harému jako prostá otrokyně, to je však postavení, s nímž se nehodlá jen tak snadno smířit. Její ambice sahají nekonečně vysoko a nehodlá se spokojit s ničím míň, než tím nejlepším. Pomocí intrik se jí podaří dostat do blízkosti sultána a do jeho ložnice. Teď už jen musí zajistit, aby na ni jen tak nezapomněl. Jakmile si ho totiž pevně obtočí kolem prstu, už se nikdy nebude muset bát o své postavení. 

Sulejman není nijak náruživým milovníkem, vystačí si s jednou stálou milenkou a ostatní si vydržuje pouze pro formu. Nejprve několik let věnuje matce svého nejstaršího syna, po seznámení s Hürrem přesune svou pozornost na ni. "Malá rusovláska", jak ji láskyplně nazývá, je totiž ženou nesmírně zajímavou, krásnou a inteligentní, proto si jej dokáže zcela podmanit. A přestože spousta lidí nemůže dívce přijít na jméno, Sulejman si nenechá lásku k ní nikým rozmluvit. Hürrem se stává ženou jeho života a ovlivní jej víc, než by se mohlo na první pohled zdát. 

Colin Falconer se rozhodl zaměřit na jedno z nejslavnějších období tureckých dějin a rozpracovat jej v rozsáhlý román plný politického intrikaření a bojů o moc. Přestože kniha nese název Harém, tato instituce zde hraje vedlejší roli a je pouze kulisou pro úvod příběhu. Mnohem víc než život sultánových milostnic se řeší mezinárodní politika a vnitřní mocenské boje v říši. Jednotlivé postavy se stávají figurkami na šachovnici dějin umně ovládanými sultánovou favoritkou Hürrem. Ač se to zdá neuvěřitelné, tahle rusovláska má prsty ve všem, co se na královském dvoře i mimo něj šustne. 

Postavami se to v příběhu jenom hemží, málokterá z nich má však důsledně propracovanou psychologii, většině navíc chybí lidskost. Čtenář vnímá jednotlivé hrdiny a jejich jednání, ne vždy však přesně chápe pohnutky. Problematická je už sama postava sultánovy favoritky Hürrem, která jednoduše není lidsky uvěřitelná. Její chování překvapuje svou bezcitností a zvráceností, čtenář v ní nevidí ženu z masa a kostí s obyčejnými lidskými city, ale spíše jakousi podivnou zrůdu z jiného světa tolik prahnoucí po moci, že se neštítí jít přes mrtvoly. Řada dalších postav rovněž působí nevěrohodně a čtenář má problém objevit v sobě k některé z nich sympatie. 

Velkým problémem románu je rovněž historická nepřesnost. Autor se sice odvolává na výzkum odborné literatury, na příběhu to však není vidět. Velmi přesně a podrobně je rozpracována palácová hierarchie, život u vojska či v harému, s jinými fakty však autor nakládá dost volně. Ať už je to pořadí narození sultánových potomků nebo osudy Benátčanky Julie Gonzagy, které jsou těmi skutečnými jen velmi hrubě inspirované. Román poskytuje řadu zajímavých informací o životě v Osmanské říši 16. století, rozhodně se však nedá označit za historickou fresku, protože historii si bere za inspiraci, nijak striktně se jí nedrží. 

Trochu problematický je jazyk knihy, což je zřejmě do určité míry vina překladu. Objevují se zde nečesky znějící věty, a to zejména co se slovosledu týče. Autor se snaží vyjadřovat neotřele, jeho vyprávěcí styl je však poměrně prostý, bez zbytečných vznosných přirovnání a metafor. Přesto se nečte úplně lehce a vyžaduje jisté soustředění. 

Harém je zajímavou exkurzí do prostředí Osmanské říše v první polovině 16. století. Čtenář má šanci seznámit se s fungováním paláce, harému, vojska i chodem země, čeká jej však taky spousta politických intrik a mocenských sporů. Z historického hlediska nelze román brát za bernou minci, protože autor se ať už úmyslně nebo nevědomky dopouští řady faktických chyb. Jeho fabulace je místy na hraně uvěřitelnosti a vzpírá se vší pravděpodobnosti. Pokud tedy rádi čtete o dvorských intrikách a láká vás trochu exotičtější prostředí, klidně po románu sáhněte. Předem však počítejte s tím, že ne všem uvedeným historickým faktům můžete věřit.

Žádné komentáře:

Okomentovat