Jane Austenová & Catherine Austenová Hubbacková - Mladší sestra I


Pan Watson spolu s manželkou dali život šesti dětem. Po porodu nejmladší dcery se však paní Watsonová nikdy nezotavila a svou smrtí uvrhla manžela v zoufalství a bezradnost. Aby početné rodině alespoň trochu ulehčil, vzal si malou Emmu na výchovu její strýc. Nemohl však tušit, co všechno jeho dobré úmysly v budoucnu způsobí... 

Emma vyrůstala u bohatého a kultivovaného strýce, který jí poskytl vynikající vzdělání a pečoval o ni jako o svou vlastní. Dívčina rodina tedy předpokládala, že starý pán svou neteř do budoucna zaopatří, aby jí zvýšil šance na výhodný sňatek. Proti všem očekáváním k tomu však nedošlo, a tak se Emma po strýcově smrti bez halíře vrací do lůna vlastní rodiny. Čeká na ni ospalý Winston s nijak zajímavými lidmi a především rodina, kterou nikdy nepoznala. Dívka se musí sblížit s otcem a sourozenci, což však nebude nijak snadný úkol, protože krom nejstarší sestry ji všichni považují za rivalku v lásce i přátelské přízni. Do svého nového prostředí očividně nezapadá a jen její mimořádně šťastná povaha jí umožňuje se novým poměrům přizpůsobit. 

Emma hned po příjezdu vzbudí značný rozruch, protože jednak je ve městečku nová a jednak disponuje pěknou tváří a vybranými způsoby. K jejím obdivovatelům se zařadí také panstvo z nedalekého zámku - Osbornovi. Zdejší slečna vyjádří přání poznat se s Emmou blíž a rovněž mladý zámecký pán se cítí novou obyvatelkou Winstonu plně zaujat. O Emminu přízeň však neusiluje pouze on, ale rovněž několik dalších mladých mužů. A zdá se, že je jen na Emmě, komu dá přednost. 

Jane Austenová svůj román Watsonovi nikdy nedokončila. Rukopis čítající zhruba sedmdesát stran otevírá příběh a naznačuje, kam se mají osudy jednotlivých hrdinů ubírat, rozpracovat tuto osnovu se však Austenová nikdy neodhodlala. Až řadu let po její smrti se rukopisu ujala její neteř a přetvořila jej v třídílný román, který vydala pod názvem Mladší sestra

Přestože Catherine Austenová Hubbacková se se svou tetou nikdy nesetkala, s jejími romány byla dobře obeznámena, což je na knize znát. Autorce se báječně povedlo vystihnout kousavou ironii tak typickou pro díla Jane Austenové a s humorem a nadsázkou líčí život provinčních lidiček na malém městě. Řada postav je do určité míry typizovaná a zastupuje rozmanité figurky, s nimiž je možné se mezi lidmi setkat, přesto jsou to figurky velmi živé a ve své omezenosti neskonale zábavné. Hubbacková pojala Mladší sestru jako poměrně ostrou společenskou kritiku, v níž se opírá do sociálních rozdílů a především postavení ženy ve společnosti, přičemž využívá znalostí, které její teta počátkem 19. století mít nemohla. 

Ústřední postavou je Emma, výborně vzdělaná mladá dáma s dobrosrdečnou povahou, která je na poměry rodného domu snad až příliš kultivovaná. Její všeobecný rozhled budí zájem okolí, vlastní rodina je však k dívce velmi nespravedlivá. Považuje ji za namyšlenou a přisuzuje jí vlastnosti a myšlenky, jež jsou Emmě dokonale cizí. Prostředí, v němž se hnutím osudu ocitla, je na hony vzdálené tomu, v němž vyrostla, a rozhodně ne přátelské. Zapadnout v místě, kde jí k tomu nikdo nechce pomoct, je pak úkol téměř nadlidský a bude stát hlavní hrdinku mnoho sil. 

Mladší sestra je zábavným románem přesně v duchu Jane Austenové, který humornou formou líčí milostné peripetie hrdinů, stejně jako osočuje společenský řád z nespravedlnosti a nastavuje zrcadlo společnosti. První díl slibně naznačuje komplikované mezilidské vztahy i závažné společenské problémy, které snad v pokračování budou rozvinuty.

Žádné komentáře:

Okomentovat