Jane Austenová & Catherine Austenová Hubbacková - Mladší sestra II


Sotva si Emma začala na nový způsob života zvykat a přizpůsobovat se mu, přijde další krutá rána, která její život silně ovlivní. Už podruhé se z ní stává dívka bez prostředků nucená spoléhat se na dobrodiní svých blízkých. Kteří to s ní ovšem většinou nemyslí právě nejlíp... 

Přestože život není pro Emmu úplně ideální, začíná si zvykat na své nové postavení nejmladší sestry a docela se jí daří ve Winstonu zabydlet. Hodně tomu napomáhá i skutečnost, že rodina Osbornových o ni projevuje nebývalý zájem a přátelské vztahy udržuje rovněž s panem Howardem a jeho sestrou. Do života celé rodiny však nečekaně zasáhne katastrofa v podobě vážného onemocnění a následného úmrtí pana Watsona. V tu chvíli přicházejí všechny sestry o domov a na Emmu navíc nezbude ani halíř, takže se stává absolutním žebrákem závislým na štědrosti a pohostinnosti zbytku rodiny. 

Sester se ujme jejich bratr Robert, který se rozhodne přestěhovat je k sobě do Croydonu a poskytnout jim dočasný domov. Jeho cílem je samozřejmě sestry výhodně provdat, a tím se zbavit tíživého břemene péče o ně. Jeho manželka má však na věc jiný názor, alespoň co se týče Emmy. Vidí v ní totiž levnou pracovní sílu, kterou může po libosti zneužívat. Dívka totiž nemá kam jít a nedisponuje ani žádným příjmem. Může proto být po libosti využívána a zneužívána, aniž by se někdo ptal na její názor. 

Druhý díl románové trilogie nás zavádí do typického maloměsta, kde bují klepy a třeba jen koupě nového klobouku dokáže vzbudit naprostou senzaci. Zdejší lidé jsou nesmírně omezení, baví je navzájem se pomlouvat a špinit své dobré jméno. Pověsti a zkazky se tu šíří rychlostí větru a člověk se o sobě často dozví nelichotivé věci z úst lidí, které vidí poprvé v životě. Zatímco ve vesnickém prostředí vládla aspoň nepatrná vřelost, tady se všichni setkávají pouze s chladem, vzájemnou řevnivostí a soutěživostí. Čtenář opět může vnímat společenskou kritiku opírající se o skutečné fungování maloměsta. 

V druhém díle románu Mladší sestra však přichází na přetřes i další podstatná společenská témata, a to postavení ženy. V prvním díle se možná řešilo, ale rozhodně ne tak výrazně, jako v tomto pokračování. Autorka předestírá obrázek ženy vzdělané a kultivované, ale absolutně nesamostatné. Emma jistě má co nabídnout, schází jí k tomu však prostředky, a je proto ubíjena prostředím, jež svobodným nemajetným ženám nepřeje. Pro dívku se nabízí jen velmi omezené možnosti, jak se vyvázat ze závislosti na bratrovi, takže její vyhlídky nejsou moc povzbudivé. Autorka se nebojí ukázat veškeré nevýhody ženského údělu, a tím na ně společnost důrazně upozornit. 

Na scéně se objevují také nové postavy reprezentující další lidské nešvary, zatímco někteří hrdinové z předchozího dílu ustupují do pozadí. Většina děje se točí okolo života na maloměstě a jeho směšných i krutých postaviček, na vznešenost panstva tedy nezbývá prostor a Osbornovi se objevují spíše v letmých zmínkách. V tomto případě je však čtenář nepostrádá. Otevírá se před ním totiž hotové panoptikum roztodivných charakterů, z nichž mnohé úctyhodnost a moudrost pouze umně předstírají. Pro hlavní hrdinku se život stává bruslením na velmi tenkém ledě, protože podezřívavost jí není vlastní. Velmi brzy se však bude muset naučit, že ne každý to s ní myslí dobře. 

Mladší sestra je i ve svém pokračování zábavným příběhem plným břitkého humoru, nadsázky a ironie. Zároveň však poukazuje na společenské problémy, které jsou často opomíjeny, protože ženy jsou považovány za nižší bytosti, a to jak svým postavením, tak intelektem. Osud si s Emminými kartami nepěkně pohrál a teď už jen zbývá doufat, že jí závěrečný třetí díl přinese šťastný konec.

Žádné komentáře:

Okomentovat