Jane Austenová & Catherine Austenová Hubbacková - Mladší sestra III


Emma nikdy neměla jednoduchý život, zdá se však, že poslední dobou se všechno jenom zhoršuje. Croydonské klepny ji očividně nemají v lásce a využijí každou příležitost, aby ji očernily, do toho se hlásí nevítaní nápadníci odmítající uznat, že Emma o ně nestojí, a ani v domě bratra Roberta nevládne právě přátelská atmosféra. Emma ze všeho nejvíc potřebuje maloměsto opustit, jinak ji zdejší pomluvy a životní styl dovedou k šílenství. 

Emma nikdy neměla v povaze podezírat lidi z nepravostí či nekalých úmyslů, o to těžší je však pro ni rána, když odhalí skutečnou povahu jednoho ze svých známých. Doplatí na to svým zdravím, a přestože se z prožitého otřesu velmi dobře zotavuje, je jí jasné, že musí město urychleně opustit. Naštěstí se jí naskytne pomoc v podobě vikáře Bridge a jeho sestry, kteří jsou ochotní se jí ujmout a poskytnout jí dočasný domov daleko z doslechu croydonských klepen. Emma nalézá v klidném stylu života zalíbení a brzký návrat do města, kam ji nic netáhne, rozhodně nechystá. 

Bridgeovi však nejsou jediní, kdo to s ní myslí dobře. Ohlásila se totiž její dávná přítelkyně slečna Osbornová, nyní již lady Gordonová, s pozvánkou k pobytu na zámku jejího bratra. Emma se těší na setkání se starými známými a doufá, že by možná mohla dosáhnout štěstí po boku muže, do nějž je už dlouho zamilovaná. Jen kdyby on s vyjádřením citů tak neotálel. V milé společnosti a zahrnována pozorností Emma doslova rozkvétá a zdá se, že jejímu štěstí nic nestojí v cestě. Osud však ještě rozhodně neřekl poslední slovo a na všechny čeká spousta peripetií, než se dočkají vytouženého šťastného konce. 

Třetí díl Mladší sestry asi nejvíce připomíná romantický příběh protknutý humorem ve stylu Jane Austenové. Autorka se zde soustředí především na vzájemné vztahy mezi jednotlivými hrdiny a snaží se je dovést k jejich štěstí, společenská kritika až na pár drobných rýpnutí téměř mizí. To však knize vůbec neubírá na zábavnosti, protože se stále hemží směšnými figurkami oplývajícími takovým množstvím špatných vlastností, že se jim člověk nemůže nezasmát. 

V závěrečném díle románu jako by všichni konečně vyložili na stůl karty a ukázali svou skutečnou povahu. Před čtenáři se tak otevírá pohled na neuvěřitelné množství pokrytců zklamaných životem, který si představovali úplně jinak. Přesto hrdinně hlásají své rodinné štěstí a nikdy by ani nenaznačili, že se snad ve svém úsudku nějak spletli. Nutno podotknout, že se objevují i postavy mnohem úctyhodnějších povahových vlastností, které konečně dokázaly opustit svou kuklu a vzít život do vlastních rukou. 

Mladší sestra je román, který od počátku slibuje šťastný konec, vede k němu však dlouhá a strastiplná cesta, kterou si hrdinové musí projít, aby naplno ocenili, čeho se jim dostává. I přes poměrně předvídatelný závěr tak čtení ani trochu nenudí, protože velmi umně vykresluje rozmanité charaktery a vyjadřuje jim obdiv nebo je naopak kritizuje. Catherine Austenová Hubbacková dokázala skvěle napodobit vyprávěcí styl své tety a dát příběhu přesně to, co by mu vtiskla sama Jane Austenová, kdyby se ho rozhodla dopsat. Toto dílo by tedy nemělo uniknout pozornosti žádného obdivovatele této britské autorky.

Žádné komentáře:

Okomentovat