Cynthia Harrod-Eagles - Ďábelské zjevení


Anglie se řítí vstříc neuvěřitelnému technickému pokroku, jež někteří podporují a jiní se mu brání, ale nikdo ho nedokáže zadržet. Navíc se blíží i několikanásobná politická krize, protože zdraví panovníka se zhoršuje, Dolní sněmovna volá po nezbytných reformách a celá země se zřejmě už brzy dočká zásadních změn, které zasáhnou všechny. A ani Morlandové nemohou být výjimkou. 

Rosamund žije v manželství s Marcusem spíše proto, že nemá jinou možnost, než že by ji to nějak výrazně těšilo. Byl její velkou dětskou láskou, tyto city však dávno vzaly za své a ona manželovu pozornost snáší pouze proto, že nemůže jinak. Stále častěji proto uniká do náručí jiného muže, k němuž ji vážou něžné city. Marcus se ale nechce jen tak vzdát a proto Rosamund v zoufalé snaze být k němu spravedlivá přistoupí na to jediné, co se jí vždycky příčilo - dát mu dědice. Protože pak snad konečně bude volná a připravená začít nový, lepší život. 

Sophie by si na rozdíl od své sestřenky nesmírně přála dát manželovi ještě jedno dítě, ideálně syna, ale nedaří se jí otěhotnět. Jasper naštěstí jejich jedinou dceru nebere jako žádné prokletí a krom péče o ni a svou ženu věnuje svůj čas a energii také zlepšování životních podmínek svých dělníků. Rád by jim poskytl důstojné a pohodlné bydlení, protože díky tomu může zlepšit jejich výkonnost. Ostatní továrníci jsou však vůči takovýto výmyslům velmi skeptičtí. 

Na Morlandu zatím vládne klid, ovšem jenom zdánlivý. Nicolas s tím jak dospívá stále dominantněji prosazuje svoje postavení dědice panství a vybíjí si vztek na mladším bratrovi. Benedict většinu ústrků trpně snáší, protože je to jednodušší, než křížit bratrovy plány. U Nicolase se totiž začíná naplno projevovat jistý zvrácený povahový rys a je jen otázkou času, kdy vygraduje do nesnesitelnosti. 

Šestnáctý díl Dynastie Morlandů nás zavádí takřka na vrchol anglické průmyslové revoluce, která začala mechanizací tovární výroby a nyní se zaměřuje na zefektivnění dopravy. Své místo na slunci si vydobývá železnice a parní lokomotivy, o nichž sice mnozí pochybují, ale přesto je jasné, že budoucnost patří právě jim. Vlak totiž znamená ohromnou úsporu času a ten je pro stále vytíženější továrníky nesmírně drahý. Autorka velmi podrobně popisuje boje za i proti železnici, jichž jsou Morlandové přímými účastníky a přirozeně, jako zbytek země, se dělí do dvou skupin - na stoupence a odpůrce. 

Poměrně významné místo má v tomto pokračování rovněž politika. Někteří členové rodiny se dostávají do parlamentu, čímž se ocitají v těsné blízkosti všemožných vládních reforem nutných pro hladké fungování země. Politika přichází na přetřes jako kulisa jednání některých osob, stejně jako oblíbený předmět rozhovorů, stížností a spekulací. Zvlášť když se vyprávění točí kolem několika různých generací a společenských tříd. 

Ďábelské zjevení mapuje zhruba osm let rodinné historie, díky čemuž dorůstají příslušníci nové generace. Staří umírají, ti uprostřed stárnou a ti nejmladší se snaží prosadit. Narodili se do období bouřlivých změn, které se na nich všech jistojistě podepíšou. Všichni totiž vědí, že nic nepůjde po starém. Nikdo si však zatím nedokáže představit ohromující sílu budoucnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat