Elle Kennedy - Návrh


Na amerických vysokých školách je sport nesmírně důležitý. Ať už se jedná o fotbal, hokej nebo třeba basketbal, jednotlivé univerzity se předhánějí, kdo získá toho nejlepšího sportovce. A sportovci se pro změnu snaží dokázat, že mají na to svou alma mater reprezentovat a třeba v budoucnu získat výhodnou nabídku na doplnění profesionálního týmu. Díky popularitě jednotlivých týmových sportů jsou navíc hráči nesmírně oblíbení a všichni se na ně lepí, jen aby si urvali aspoň pár minut ve světle reflektorů. Ovšem to, že jste dobří sportovci, ještě neznamená, že můžete kašlat na školu. Pouze hráči se slušným průměrem totiž mohou univerzitu reprezentovat na zápasech. A ne všichni učitelé mají pro nabitý rozvrh svých sportujících žáků pochopení... 

Garrett Graham se neprozřetelně přihlásil na předmět, o kterém slyšel, že není těžké jej absolvovat. Naneštěstí se těsně před začátkem semestru změní vyučující a to, co původně vypadalo jako brnkačka, se promění v noční můru. Garrett dostane z průběžného testu za pět a jeho průměr se tím rapidně zhorší. Pokud chce i nadále hrát hokej, sport v němž vyniká a který miluje, bude si muset známku nějak vylepšit. Ovšem na to potřebuje schopného doučovatele. A shodou okolností chodí na přednášky s dívkou, která písemku zvládla na výbornou. Nicméně do doučování tupého hokejisty se jí ani trochu nechce. 

Hanna Wellsová je ve škole úspěšná, v osobním životě se jí ale úplně nedaří. Je totiž zakoukaná do nesmírně pohledného fotbalisty, který o ni neprojevuje zájem. Pokud má upoutat jeho pozornost, bude na sobě a svém chování muset něco radikálně změnit. Ale co? Naštěstí je nablízku Garrett Graham se svou poněkud neotřelou nabídkou - Hanna mu pomůže napsat opravný test a tím si zlepšit průměr, a on na oplátku udělá všechno pro to, aby se o ni její vysněný princ začal zajímat. Na začátku to vypadá jako pouhý obchod. Jak spolu však dvojice tráví stále více času, něco se začíná měnit. A všechna dobrá předsevzetí, která oba mají, možná brzy vezmou za své. 

Autorka vypráví poměrně běžnou vysokoškolskou romanci, v níž jasně ukazuje hierarchii amerických univerzit, kde sportovci hrají prim a všichni ostatní k nim obdivně vzhlížejí. Zároveň však boří zaběhnuté mýty o tom, že každý sportující vysokoškolák musí být nemyslící horou svalů studující jen díky tomu, že podává výkony na stadionu. Hokejový tým je sice všemi obdivovaný a dívky se hráčům dobrovolně vrhají do postele, to je však pouze jedna strana mince. Autorka úmyslně staví do kontrastu populární sportovce a tak trochu outsidery z řad studentů umění, kteří nikdy nedosáhnou obdivu hokejistů či fotbalistů a mají vůči sportovcům stejné předsudky, jako oni vůči nim, múzami políbeným mimoňům. Když se však obě skupiny budou trochu snažit, možná zjistí, že mají společného víc, než by se na první pohled zdálo. 

Velkou výhodou románu je skutečnost, že postavy nejsou ploché. Jak Hanna, tak Garrett mají svůj vlastní silný osobní příběh, který tají před světem, vnitřní démony, s nimiž bojují ze všech sil. Navíc mezi nimi od začátku funguje báječná chemie a jejich slovní přestřelky jsou mimořádně zábavné. V knize se střídají kapitoly vyprávěné z pohledu Hanny s těmi vyprávěnými Garrettem, díky čemuž se má čtenář šanci dostat do hlavy oběma hrdinům a pochopit jejich pohnutky. V kombinaci s mimořádně čtivým stylem autorky je to směs, která vám nedovolí se od čtení odtrhnout. 

Návrh je oddechovou četbou, která potěší všechny romantické duše. Přestože děj je jako u většiny romancí poměrně předvídatelný, zábavné situace a ostré dialogy mezi hlavními protagonisty vám nedovolí, abyste se nudili. A přestože kniha má více než 400 stran, je to jednohubka, na níž si smlsnete velmi rychle prostě proto, že nebudete chtít přestat číst.

1 komentář:

  1. Já jsem tedy také upřímně docela dost ve svém studentském životě tápala o tom, zda se začnu nějak hýbat nebo tak... No, nakonec jsem to vyřešila prostě tak, že jsem si řekla, že se přihlásím u nás v Olomouci na moderní taneční kurzy a tím bylo vymalováno a vyřešeno... Od té doby mám dost pohybu a kupodivu to zvládám i se studiem :-)

    OdpovědětVymazat