Cynthia Harrod-Eagles - Dvorní dáma


Občanská válka konečně skončila, na anglickém trůně pevně sedí Tudorovci a rod Morlandů se utěšené rozrůstá. Už brzy však má dojít k významným událostem, které změní tvář Anglie na dlouhá staletí. A záleží na každém jednom členovi rodiny, jak se s nástupem nové doby vypořádá... 

Druhý díl rozsáhlé rodinné ságy nás přenáší z poklidného Yorkshiru, jeho vřesovišť a pastvin plných ovcí do centra veškeré politiky - na dvůr Jindřicha VIII. Mladší syn Jindřicha VII. Tudora zdědil trochu nečekaně korunu i vdovu po své mrtvém bratrovi. Kateřina Aragonská je jakožto španělská princezna vzorem všech ctností, jedno jí však k dokonalosti chybí. Není schopna přivést na svět mužského potomka. Výsledkem řady potratů i porodů je jediná živá dcera - princezna Marie. A protože král zoufale potřebuje dědice, začne se rozhlížet jinde... 

Osudy Nanette Morlandové začínáme sledovat ve chvíli, kdy je jako malá holčička vychovávána v domácnosti Parrových spolu s jejich dcerou Kateřinou a dalšími dvěma dívkami. O několik let později se dostává ke dvoru ve společnosti Anny Boleynové, s níž ji pojí pevné přátelství, které nedokáže přervat ani smrt. Nanette stojí Anně po boku a podporuje ji, přestože si myslí, že hraje nebezpečnou hru. K dosažení velkých cílů je ale občas zapotřebí riskovat. 

Anna Boleynová se postupně z okouzlující dvorní dámy promění v anglickou královnu a jednu z nejosudovějších lásek Jindřicha VIII. Smutnou shodou náhod však ani ona nedokáže králi dát to, po čem tolik touží, syna a následníka. Vlivem podlých intrik končí Anna na popravišti a Nanette se tím vyvazuje ze svého slibu zůstat jí na blízku, dokud to bude třeba. Vrací se domů na Morland, aby konečně mohla být šťastná, dopřeje jí však osud nerušený život v kruhu rodiny? 

Zatímco první díl se snažil hlavně obsáhnout co nejdelší časový úsek a popsat vznik dynastie Morlandů, druhé pokračování sází na detail. Rodina se už docela slušně rozrostla a proto se čtenář setkává se spoustou hrdinů provázaných nejroztodivnějšími vztahy, v centru toho všeho však stojí Nanette, uhrančivě krásná dívka s havraními vlasy a modrýma očima. Dívka, která v raném mládí ztrácí oba rodiče a zůstává odkázána na milosrdenství příbuzných. Přesto se jí podaří dostat až na královský dvůr a dokonce do blízkosti panovníka. 

Nanette je krásná, vzdělaná, loajální k lidem, na nichž jí záleží. I přes řadu lákadel a svodů dvora si zachová zdravý úsudek a odpor k intrikám. Hluboko v nitru ví, že ať je pro ni Londýn sebepříjemnější, patří do Yorkshiru. A tam se taky nakonec vrací. 

V předchozím díle jsme mohli sledovat dění v nejvyšších politických kruzích pouze zpovzdálí, tentokrát se dostáváme přímo do centra dění. Čtenáři je představena téměř celá vláda Jindřicha VIII., přičemž největší pozornost je věnována jeho soužití s Annou Boleynovou a důsledkům, které to mělo pro Anglii. Je zde názorně vylíčena reformace včetně všech bouří a rebelií, které vyvolala, a postupný přerod katolictví v anglikánství. Dvorské intriky, stejně jako všední chod královské domácnosti. Venkovský život, jehož rytmus ovlivňují roční doby, v protikladu k palácům plným radovánek bez ohledu na počasí za oknem. Autorka si pečlivě nastudovala dobové reálie a věrně se jich drží. A přestože se občas nevyhne autorské fabulaci, nikdy to není na úkor historické věrohodnosti. Pokud o dané problematice něco víte a Anglie 16. století je vaším zamilovaným obdobím, nebudete zklamaní. 

Éra Tudorovců sice byla poměrně krátká, ale přinesla s sebou celou řadu změn. A nakonec to byla Alžběta, dcera Jindřichovy nejmilovanější a zároveň nejzatracovanější manželky, jíž měl zůstat trůn navždy odepřen, kdo dokázal Anglii proměnit v prvořadou světovou velmoc. Odpovědi na to, jak se jí to povedlo, snad přinese další díl.

Žádné komentáře:

Okomentovat