Cynthia Harrod-Eagles - Napoleon přichází


Francií se jako ničivá povodeň přehnala revoluce, ale zdaleka není vyhráno. Do čela země se totiž dostává Napoleon se svou nekonečnou ctižádostí a Evropa se brzy začne otřásat v základech. Na Morlandu zatím vládne klid, ovšem pouze zdánlivý. Poměry v domácnosti se totiž ne všem zamlouvají a pevná půda se možná otřese pod nejedním členem rodiny... 

Poté, co James ztratil svou životní lásku, poněkud zbrkle se rozhodl oženit s bohatou dědičkou. Jeho jediným cílem je zajistit Morlandu a své matce k vůli dědice, ke své ženě se však chová jen o chloupek lépe než nezdvořácky a v domě proto vládne dusná atmosféra. Moc tomu nenapomáhá ani fakt, že Mary Ann se svou výchovou zcela liší od všeho, nač jsou na Morlandu zvyklí, a tím pádem mezi ně příliš nezapadá. Veškeré její pokusy o sblížení s manželem navíc končí nezdarem. A bude ještě hůř. 

Lucy se provdala za Chetwyna, kterého zná od dětství a vždycky ho považovala prakticky za bratra. Po vzájemné dohodě dospějí k rozumnému kompromisu, který Chetwynovi zajistí dědice a Lucy co největší svobodu. Jejich manželství je výhodné pro obě strany a není důvod proč by spolu nemohli být šťastní. Čistě racionální svazek však začne přerůstat v city, jež jsou bohužel jednostranné. A z přátelského, takřka sourozeneckého vztahu se může stát utrpení pro oba. 

Héloise se vrátila k manželovi, jehož považovala za mrtvého, a živoří s ním v Londýně. Aby něčím oživila jednotvárnost svých dnů, setkává se s francouzskými emigranty a tráví večery vzpomínáním na rodnou Francii. Přestože by to nahlas nepřiznala, čeká jen na moment, kdy její muž zemře a ona se bude moct vrátit zpět na Morland, kam ji táhne srdce. O tom, jak moc se tamější poměry změnily, nic netuší. 

V dalším pokračování morlandovské ságy nás autorka zavádí na přelom 18. a 19. století, kdy se Evropa ani zdaleka nevzpamatovala z revolučních otřesů. Robespierre a jeho teror jsou sice poraženi, ale to neznamená, že by vládl nějaký zvláštní klid. Spíš naopak. K moci se totiž dere Napoleon a neštítí se ničeho, aby dosáhl svých cílů. Protože se nebojuje přímo na ostrovech, ale na kontinentu, nemá anglická armáda moc práce. O to vytíženější je však námořnictvo. Válečné koráby brázdí vody Středozemního moře, číhají na nepřítele a snaží se jej přepadnout ze zálohy, přičemž Francouzi úspěšně unikají. Válka teprve začíná. 

Na scénu se vracejí hrdinové, které už dobře známe z předchozích dílů, a zamotávají se do smyček svých spletitých osudů. Do popředí vystupuje především dějová linie, jejíž hlavní protagonistkou je Lucy, dále strávíme poměrně hodně času s Jamesem a Héloise. Ostatní jsou mírně upozaďováni, a přestože jejich životy se ubírají zajímavými směry, autorka se jim příliš nevěnuje a jejich prostor na stránkách knihy je omezený. 

Jak již bývá zvykem, i tentokrát se autorka drží dobových reálií a má látku, o níž píše, perfektně nastudovanou. Vzhledem k tomu, že většina postav se drží stranou vlivných historických osobností je však vyprávění trochu jednotvárné, místy až nudné. V Evropě to sice vře, ale všechna závažná rozhodnutí se dějí stranou Morlandů a nejdramatičtějšími momenty jejich životů jsou proto rozmanité vztahové krize. Není jich sice málo, ale přesto příběh trochu zavání monotónností. 

Napoleon přichází je dalším podařeným dílem ságy o rozvětvené rodině Morlandů, oproti předchozím však trochu postrádá výraznější akci. Chování některých postav navíc začíná být při delším čtení iritující. Charaktery jsou postaveny výborně a uvěřitelně, jen má čtenář občas problém nalézt v sobě pochopení pro jejich jednání. Jak Napoleonova moc roste, bude jistě ovlivňovat dění na Morlandu stále víc. Tak se nechme překvapit, co našim hrdinům přinese 19. století.

Žádné komentáře:

Okomentovat