Fiona McIntosh - Slavičí píseň


První světová válka s ničivou silou zasáhla do životů mnoha lidí a většinu příšerně okradla. O jejich blízké a milované, zdraví, bezstarostnost... Claire je zdravotní sestra, která se snaží co nejvíce zmírnit utrpení raněných vojáků, Jamie je jízdní kavalerista bojující v Turecku. Dva lidé, kteří spolu zdánlivě nemají nic společného, přesto je svede dohromady náhoda. A půjde o setkání, na něž nikdy nezapomenou. 

Claire přišla o rodinu už před válkou a zvykla si na osamělý život, do nějž si jen málokoho vpustí. Když se však Evropa vrhá do vražedných bojů, přeje si být především užitečná, a proto se nechá poslat jako zdravotní sestra na frontu. Slouží na nemocniční lodi a spolu s týmem dalších ošetřovatelek a lékařů se snaží zachránit život co největšímu množství mladých mužů. Přes veškerou jejich snahu však mnozí umírají. Claire se tváří v tvář děsivému utrpení cítí bezmocná, ale odmítá propadat beznaději. Válka totiž všechny psychicky i fyzicky vyčerpává a ona musí zůstat silná, aby mohla pomáhat druhým. 

Jamie opustil svou rodinu v Austrálii a odešel na frontu. Očekával, že se dostane do Francie nebo Belgie, místo toho však bojuje v Turecku, v úmorném vedru, obtěžován hmyzem, a denně sleduje, jak jeho přátelé umírají v nesmyslné válce, jíž nerozpoutali. Život se Jamiemu zdá prázdný a bezútěšný, pak se však setkává s Claire. Andělem seslaným z nebe, aby mu dodala novou naději a sílu čelit všem krutostem, které přijdou. 

Oba mladí lidé v sobě naleznou hluboké zalíbení, vytvoří se mezi nimi pouto a najednou žijí a dýchají jen jeden pro druhého. Válečné časy však nejsou k navazování vztahů právě nejvhodnější. Nikdo totiž netuší, co přinese zítřek. Claire a Jamie patří každý jinam a zákonitě se proto budou muset rozdělit. Podaří se jim přečkat všechny válečné útrapy a opět k sobě najít cestu? 

Kniha slibuje velký romantický příběh osudové lásky, která musí překonávat řadu těžkých překážek, a toho se čtenářům skutečně dostane. Milostné vzplanutí mezi Claire a Jamiem je ústředním motivem románu a vine se skrz něj po celou dobu. Poměrně atraktivní kulisy první světové války slouží v tomto případě spíše k ozvláštnění děje a autorka s nimi příliš nepracuje. Historická rovina je silně upozaděna ve prospěch romantiky, takže přestože čtenář je svědkem válečných událostí, přihlíží jim spíše mimoděk. Veškeré hrůzy života na frontě sice tušíte, ale skutečně je prožívat a vcítit se do nich je velmi obtížné. Válka autorce poskytuje prostor pro motivaci chování jednotlivých postav, ale jinak je spíše navíc. Čtenář většinu času sice okrajově vnímá, v jaké době se pohybuje, ale ta zároveň není pro děj knihy určující. Jedná se o romantický příběh v historických kulisách, ale nic víc. 

Zásadním problémem knihy je značná plochost jednotlivých postav a to dokonce i hlavních hrdinů. Jak Claire, tak Jamie sice prošli hrůzami války, ale zdá se, že to ani jednoho z nich nijak výrazně nepoznamenalo. Od začátku do konce neprochází fakticky žádným vývojem, jejich psychologie či vnitřní hnutí se řeší jen velmi okrajově. Jeden pro druhého jsou životní láskou, ale to je zhruba vše, co se o nich dá říct. Ještě problematičtější je to u postav vedlejších, které všechny buď zemřou, nebo se ve vyprávění mihnou jen proto, aby mohly přispět vlastním milostným příběhem, který už dávno skončil. V románu se sice objevují zajímaví hrdinové a zajímavé situace, jejich potenciál však není naplno využit a často je vyloženě promrhán. 

Knize by navíc prospěla i trochu pečlivější editorská práce, protože se v ní nacházejí překlepy a chybějící, případně nedokončená slova. S ohledem na délku románu jich není moc, ale přesto působí rušivě, a to především v druhé půli, kde jich přibývá. 

Slavičí píseň je poměrně příjemnou, oddechovou knihou, kterou ocení především milovníci romantických příběhů. Poměrně atraktivní dobové zasazení a relativně sympatické, byť ploché postavy jsou zárukou odpočinkové četby, která vám zpříjemní den, ale zřejmě vám v hlavě neuvízne na příliš dlouho.

Žádné komentáře:

Okomentovat