Gillian Flynnová - Zmizelá


Amy a Nick mají páté výročí svatby, což je pochopitelně důvod k oslavě. Místo příjemné večeře a výměny dárků však na Nicka po návratu domů čeká šok. Dveře jsou dokořán, v obýváku nepořádek a chaos a jeho žena zmizela. Všechno nasvědčuje tomu, že ji někdo násilím unesl, a policie se také rovnou pouští do vyšetřování. Možná je ale všechno jinak, než se na první pohled zdá...

Nick je upřímně zděšen tím, co se stalo, a ochotný s policií naplno spolupracovat. Vyšetřování však nabírá zcela nečekaný směr a z ubohého opuštěného manžela se brzy stává adept na vraha své ženy. Jednotlivé důkazy do sebe totiž zapadají jako dílky skládačky a jasně ukazují na manželské problémy, jejichž vyústěním by mohla být právě vražda. Zatímco policie považuje Amy za mrtvou a snaží se pro to najít usvědčující důkazy, Nick se stále drží naděje, že je naživu a vrátí se k němu.

Autorka knihu rozdělila do tří částí a střídavě v nich představuje oba hrdiny. Nicka, který čelí zmizení své ženy, i Amy, kterou čtenář vnímá prostřednictvím jejích deníků. V těchto zápiscích působí jako někdy trochu naivní holka odtržená od reality, která má spoustu peněz, ale o životě nic neví. Do svého manžela je beznadějně zamilovaná a snaží se pro něj být ideální manželkou, která nežárlí ani ho nedrží zbytečně zkrátka. Právě naopak ho podporuje v jeho snahách a dopřává mu volnost. Na oplátku se jí však nezřídka dostává jen chladu. Nick je totiž typický ješitný muž, který ztratil práci, v důsledku čehož má pocit, že selhal, utápí se v žalu i v alkoholu a své mindráky si vybíjí právě na manželce. A aby toho nebylo málo, dotáhne ji do svého rodného města Kartága v Missouri, kde žije pouze hrstka nezajímavých lidí s předsudky vůči newyorčanům. Nick si tady brzy najde nový smysl života v otevření baru, Amy se však cítí osamělá. A manžel se jí navíc stále víc vzdaluje.

Gillian Flynnová dokázala vytvořit příběh plný nečekaných zvratů a šokujících odhalení, který čtenář hltá jedním dechem. Nikdy totiž není jisté, co přinese další strana. Autorka úmyslně ukončuje kapitoly v ten nejpřekvapivější moment a přeskakuje mezi pohledy obou manželů ve chvílích, kdy jsou jejich příběhy nejzajímavější. Co zaujme především, je výborně propracovaná psychologie jich obou, přičemž charakter se odhaluje postupně, po kouskách. Z jednotlivých střípků nakonec vyroste celá mozaika a všechno do sebe dokonale zapadne.

V románu nenajdete příliš mnoho akce. Žádné zběsilé útěky ani honičky se nekonají a těžiště leží právě v propracované psychologii. Autorka totiž systematicky buduje obraz jednotlivých postav a ve chvíli, kdy si o nich vytvoříte konkrétní představu, najednou obrátí o sto osmdesát stupňů. Díky řadě náznaků a nedořečeností navíc vytváří skutečně mrazivou atmosféru.

Zmizelá je čtivě napsaným románem založeným především na promyšlené psychologii hlavních hrdinů, která výrazně ovlivňuje jejich jednání. Poznáte je hned na několika úrovních, dočkáte se řady překvapivých zvratů a občas nebudete chtít uvěřit svým očím. Autorka si totiž se čtenáři hraje jako kočka s myší, úmyslně je mate a zase jim hází záchranné lano, takže občas je velmi těžké určit, co je vlastně pravda. A o to zajímavější pak čtení je.

Žádné komentáře:

Okomentovat