Cynthia Harrod-Eagles - Nečekané dědictví


Na anglickém trůně sedí hannoverská dynastie, Stuartovci se stále marně pokouší prodrat zpět k moci a většině obyčejných lidí je srdečně jedno, kdo jim bude vládnout. Rodina Morlandů je rozpolcená mezi svou věrností k Stuartovcům, s nimiž jsou spřízněni, a absolutním nezájmem o politické dění. Většina prostě jen chce žít v klidu, chovat koně a ovce a obchodovat se suknem. Ale mohou si to dovolit?

Doby, kdy Morlandové žili u dvora a třeba jen nepřímo ovlivňovali závažná královská rozhodnutí, jsou nenávratně pryč. Annunciata je už příliš stará na to, aby podporovala stuartovské intriky (i když v jejím případě si nikdo nikdy nemůže být jistý) a její dcera Aliena se krásy exilového dvora nabažila ve chvíli, kdy ji Jakub III. i s jejich nenarozeným dítětem opustil. Na Morlandu vládne Matt, který si především přeje svůj klid. Aby ho dosáhl, rozhodne se najít pro svého nejstaršího syna Jamese vlivnou nevěstu, která celé rodině zajistí postavení. Na názor obou mladých lidí se přitom nikdo neptá - povinnost je přeci na prvním místě.

Jemmy není ze sňatku nijak unešený, ale je k němu svolný. Jako nejstarší syn a dědic Morlandu má stejně povinnost se dříve či později oženit a zajistit panství dědice. Nemůže však tušit, jak moc zamíchá kartami poslední vůle jeho otce a co to bude pro všechny v budoucnu znamenat...

Již osmé pokračování Dynastie Morlandů nás přenáší do první poloviny 18. století. Těžiště děje je tentokrát na Morlandu, kde se zdržuje většina rodiny. Svět vysoké politiky a intrik je nové generaci Morlandových na hony vzdálen. Jediným, kdo ještě pobývá u dvora, je Annunciatin syn Maurice, a to nikoli z lásky ke králi, ale z lásky k hudbě. Jiří II. se o něj zajímá pouze coby o dvorského skladatele a žádné bližší vztahy s ním neudržuje. Z lesku paláců a okouzlujících slavností jsou tedy čtenáři přeneseni do chladného Yorkshiru a poznávají běžný chod domácnosti.

Postavy, které v osmém díle vystupují, jsou zástupci nové generace, která má na řadu věcí jiný názor, než jejich otcové. Chtějí dělat svá vlastní rozhodnutí a přirozeně chybují, ale snaží se z toho poučit a jít dál. Při sledování jejich osudů čtenáře napadne, jaké náhody mnohdy rozhodují o našem životě a jak málo stačí, aby se štěstí navždy vytratilo. Mnohé hrdiny přitom od spokojeného života dělí naprostá malichernost - třeba tajně vyposlechnutý rozhovor nebo neschopnost komunikovat spolu.

Přenášíme se do období, které je pro Anglii relativně klidné. Hannoverští sice pořád soupeří o trůn se Stuartovci, ale zdá se, že drží korunu v rukou pevně a nikdo jim ji nevezme. Autorka proto své vyprávění stáčí od velkých politických událostí ke každodennímu životu Angličanů, soustřeďuje se na výchovu dětí, chod panství i právní otázky s tím spojené. Její práce je opět výborně prameně podložená, takže zvídavý čtenář si může kterýkoliv z jejích zdrojů vyhledat a dočíst se o konkrétním problému víc.

Stejně jako předchozí díly i Nečekané dědictví je velmi čtivým románem plným nečekaných zvratů, který vás přenese do první poloviny 18. století a představí vám anglické dějiny tak, jak je nejspíš neznáte.

Žádné komentáře:

Okomentovat