Jeffrey Robinson - Grace, kněžna monacká


Nejprve okouzlila Hollywood svou ledově chladnou krásou, poté získala srdce jednoho z nejžádoucnějších svobodných mládenců v Evropě. Po boku knížete Rainiera stála dvacet šest let, a jistě by v tom pokračovala, kdyby její život neukončila tragická nehoda. Životní příběh ženy, která se z žádané herečky proměnila v kněžnu, vypráví s citem a laskavostí Jeffrey Robinson. 

Narodila se jako dcera velmi ambiciózního otce, pro kterého byl na prvním místě sport. Ona mu však nikdy příliš neholdovala a toužila stát se herečkou. Odjela proto do New Yorku, vydělávala si jako modelka a snažila se získat nějakou roli. Po počátečních neúspěších se na ni konečně usmálo štěstí a ona uzavřela výhodnou smlouvu se studiem MGM. Jejich vzájemné spory však nakonec vedly k pozastavení její smlouvy a následné cestě do Cannes, která předurčila její příští osud. V rámci svého pobytu totiž navštívila Monte Carlo a byla představena knížeti Rainierovi. Pohádka mohla začít. 

Jeffrey Robinson rodinu Grimaldiů dobře zná a z toho ve své knize vychází. Jako blízký přítel princezny Caroline měl příležitost seznámit se s jejími rodiči a sourozenci a nejspíš právě vzpomínka na výjimečnou ženu, jíž Grace bezpochyby byla, jej přiměla k tomu odvyprávět její příběh. Za vydatné pomoci všech tří kněžniných dětí i knížete Rainiera vykreslil portrét Grace jako okouzlující kněžny a milující matky, která dokázala od základů proměnit svůj život, aby se stala idolem všech obyvatel Monaca. 

Autor se však ve své knize nezabývá pouze Grace. Snaží se vytvořit obrázek země, kterou změnila ze zapadlého státečku v prosperující knížectví a představit osoby, které v jejím životě hrály největší roli. Velká pozornost je tedy věnována knížeti Rainierovi i každému z jejich tří dětí - Caroline, Albertovi a Stephanii. Do toho nechybí ani překrásné popisy Monaca, jeho infrastruktury i všedního života v něm. Díky tomu se čtenář aspoň na malou chviličku může přenést na pobřeží Středozemního moře a vychutnat si atmosféru východu slunce ozařujícího dosud opuštěné pláže státu, který patří k nejbezpečnějším na světě. 

O Grace Kelly bylo za téměř pětatřicet let, která uplynula od její smrti, napsána řada knih. Některé o ní vykládaly lži, jiné se určitým úsekům jejího života vůbec nevěnovaly. Jeffrey Robinson se pokusil zaplnit všechny mezery a vylíčit Grace takovou, jaká skutečně byla. Svoji biografii několikrát přepracoval, rozšířil o nové informace a doplnil o vlastní vzpomínky na jednotlivé členy rodiny. Výsledkem je laskavý příběh o Grimaldiových a jejich vzestupech i pádech v druhé polovině 20. století, který stojí za přečtení.

Žádné komentáře:

Okomentovat