María Dueňasová - Čas mezi šitím


Všechno to začíná koupí obyčejného psacího stroje. Hlavní hrdinka Sira se v doprovodu svého snoubence vypraví do obchodu, kde si má zvolit prostředek, jenž jí zajistí příští kariéru schopné úřednice. Z obyčejné chudé švadlenky by díky schopnosti psát na stroji mohla prorazit někam mnohem výš. Navíc má před svatbou a každý příjem se jí hodí. Když však vstupuje do obchodu, nemůže tušit, jak moc jediné setkání zamíchá jejím dalším životem...

Sira pochází z chudých poměrů. Otce nikdy nepoznala, její matka je švadlena a ona kráčí v jejích šlépějích. Krejčovské panny, střihy, nitě a štosy látek, to je její svět. Přesto se rozhodne jej opustit a vrhnout se do riskantního dobrodružství na druhé straně Gibraltarského průlivu, jen aby mohla být s mužem, jehož bláznivě miluje. Odjíždí do marockého Tangeru a následně do Tetuánu, kde se její život pořádně zkomplikuje. Opuštěná milencem, nemocná, absolutně bez peněz a v dluzích. Sira se nutně musí postavit opět na nohy a začít žít, ale dokáže na to sebrat sílu?

Kniha je vyprávěna z pohledu Siry, ich-formou, a líčí její životní osudy ve třicátých a čtyřicátých letech minulého století. Prostá švadlenka, která na začátku neměla nic, se postupem času vypracuje v módní krejčovou pro vybranou klientelu. Jak však postupuje na společenském žebříčku, mění se i její styky. V jejím životě se ocitají noví lidé a ani Sira už dávno není tou naivní dívkou, která prchla z Madridu. V Evropě nastávají temné časy a Španělsko není na další válku připraveno. Převáží však hlas rozumu nad nebetyčnou ctižádostí vojenských velitelů?

Autorka v knize umně propojuje osudy fiktivních postav s těmi reálnými. Životem Siry a jejích blízkých projde řada osobností, které hrály v dějinách Španělska zásadní roli, přičemž někteří ji míjí nepovšimnuti a jiní se jí zapíšou do srdce.

Stejně tolik prostoru jako příběhu hlavní hrdinky je věnováno i politické situaci v Maroku a na Pyrenejském poloostrově. María Dueňasová své vyprávění proplétá popisem skutečných událostí, vysvětlováním nepříliš známých faktů a líčením osudů skutečných historických postav. To všechno velmi citlivě, takže čtenář si nepřipadá poučován, ale zároveň se toho dozví spoustu o ne tak dávné španělské historii.

Čas mezi šitím je brilantně napsaným historickým románem, který v sobě ukrývá lásku, dobrodružství i nebezpečí, ale především vykresluje dobovou atmosféru arabských uliček v Tetuánu i luxusních hotelů v Madridu. V příběhu se mísí různá prostředí, hrdinové prožívají vzestupy a pády, ale nikdy nepřestávají hledat svou životní cestu. Vše je navíc popsáno natolik čtivě, že ani nestačíte vnímat, jak rychle vám utíkají stránky. Pokud hledáte oddechové čtení, v němž hranice mezi skutečností a fikcí je velmi tenká, není pro vás lepší volba.

Žádné komentáře:

Okomentovat