Fredrik T. Olsson - Konec řetězce


Umíte si představit, že by se lidstvo ocitlo v ohrožení? Že by celá naše existence najednou skončila třeba vlivem nějaké šílené epidemie? A co víc, dokázali byste se s takovým scénářem smířit? Tým elitních vědců zjistil nečekané skutečnosti o budoucnosti lidské rasy a tyto poznatky jsou natolik děsivé, že není jiná šance, než zasáhnout... 

William Sandberg je bývalý vojenský kryptolog, který má pocit, že mu život protekl mezi prsty a ztratil všechen smysl. Po rozvodu s manželkou to s ním jde od desíti k pěti a nevidí jiné řešení, než dobrovolnou smrt. Bohužel mu nevyjde podle plánu a on se probere v nemocnici. A dříve, než se stihne pořádně vzpamatovat, je unesen mezinárodní nevládní organizací pracující na přísně tajném projektu. Projektu, jehož součástí je nyní i William, protože hranice mezi další existencí lidstva a jeho zánikem je povážlivě tenká. A je třeba s tím něco udělat. 

Janine Charlotta Hayesová je sumeroložka zabývající se tajnými kódy, kterou, podobně jako Williama, unesli. Teď pracuje na projektu, o kterém vlastně nic neví, a ani trochu se jí to nelíbí. Zvlášť když nikdo neodpovídá na její otázky. Nečekané setkání s Williamem jí dodá naději, že její práce by mohla nabrat nový směr a získat smysl. Přestože odhalení, k nimž zatím došla, jsou víc než děsivá. 

Fredrik T. Olsson vytvořil napínavý konspirační thriller, v němž si pohrává s myšlenkou konce lidstva. Apokalypsa se blíží mílovými kroky a je třeba jí za každou cenu zabránit. Jenže jak to provést, když všechny dosavadní pokusy o její zastavení selhaly? William a Janine jsou poslední nadějí na záchranu celého světa, ale jak by mohli uspět, když se zdá, že vlastně žádné řešení problému neexistuje? 

V příběhu se umně proplétá několik různých vyprávěcích linií probíhajících současně na různých místech světa. Čtenář má šanci sledovat práci Williama a Janine, jejich blízké snažící se je vypátrat a zachránit i šířící se epidemii neznámé choroby. Autor přeskakuje z místa na místo a hraje si s časem tak dovedně, že čtenář se mnohdy marně snaží rozklíčovat, co přesně se v daný moment stalo. Olsson nabízí stejnou situaci z několika různých pohledů, zatajuje informace a odhaluje je na nečekaných místech. Vyloženě se vyžívá v matení čtenářů a vzbuzování nevěřícného úžasu, snad právě proto je však kniha tak čtivá. 

Konec řetězce pracuje s myšlenkou, že lidský osud je zapsán v genetické informaci každého jednotlivce. A ta pochopitelně není nekonečná. Místy je kniha až mrazivě reálná a dokonale vystihuje lidské chování a reakce na fakt, že život musí jednou skončit. Obsahuje však také řadu krásných myšlenek a mezi nimi především skutečnost, že největším nepřítelem člověka je člověk sám. Člověk, který je ve své aroganci a tendenci hrát si na boha schopen zničit úplně všechno...

Žádné komentáře:

Okomentovat