Marie Doležalová - Kafe a cigárko


Taky vás vždycky zajímalo, jak se herci cítí před premiérou? Jaké to je na place nekonečných seriálů? Nebo jaké typy lidí můžete u divadla potkat? Pak byste neměli váhat s přečtením knižní verze blogových příspěvků Marie Doležalové. Kafe a cigárko je totiž plné zábavných historek o tom, co se vám může stát, když se rozhodnete dát na hereckou dráhu. 

Maruška své články původně uveřejňovala každý čtvrtek na blogu Kafe a cigárko, až přišla nabídka k vydání knihy. A taky nominace na Magnesii literu za blog roku, kterou si nakonec skutečně odnesla. Její knížka představuje všechny články pěkně pohromadě, některé na sebe dokonce navazují. Jejich prostřednictvím se můžete dozvědět vše o slastech a strastech hereckého života. A pokud máte rádi divadlo, nebo třeba čas od času mrknete na nějaký seriál, určitě si to užijete. 

Kafe a cigárko je napsáno čtivě a s humorem. Marie se nebojí udělat si legraci sama ze sebe a svých hereckých kolegů, na většinu situací se dívá s nadhledem a provádí čtenáře všemi zákoutími své profese. Pokud o divadle něco víte, pak to pro vás bude příjemný pohled z trochu jiné stránky. A pokud jste divadlem dosud nepolíbení, třeba vás to zláká začít se o něj trochu zajímat. 

Každý článek je tematicky uzavřený a doplněný krátkým malovaným stripem, v němž je s nadsázkou zpracováno téma Maruščina povídání. Ilustrace jsou příjemným zpestřením a rozhodně se jim povede vykouzlit úsměv na rtech čtenáře. 

Všechny články jsou zábavnou exkurzí do profese, kterou si chtěl každý z nás aspoň jednou zkusit. Při jejich čtení pochopíte, že herectví je mnohem těžší, než byste si představovali, a že pokud nejste Miroslav Donutil nebo Jiřina Bohdalová, budete zřejmě většinou třít bídu s nouzí. Dobře, to je trochu nadsázka, ale herci právě přeplacení nejsou. 

Podtrženo sečteno, Kafe a cigárko je vtipným čtením, které vás pohladí po duši, rozesměje a především vám ozřejmí všechna úskalí profese, kterou vykonávat není jen tak.

Žádné komentáře:

Okomentovat