Cynthia Harrod-Eagles - Neposlušná dcera


Zdá se, že po svatbě Héloise s Jamesem se poměry na Morlandu uklidnily. V domě vládne relativní spokojenost dána především milujícím zázemím, které novomanželé Morlandovi vytvářejí. Jedinou zdánlivou vadou na kráse je Fanny, Jamesova dcera s prvního manželství, která se nedokáže smířit se skutečností, že už není v otcových očích jedinou a nejmilejší ženou, a vymýšlí si spoustu hloupostí, aby Madam znepříjemnila život. Dokud je dítě, dá se nad tím přimhouřit oko, ale co až dospěje? 

Nacházíme se v době napoleonských válek, které stále ještě otřásají Evropou a promítají se do osudů rodiny Morlandů víc, než by jim bylo milé. Někteří příbuzní se přímo účastní bojů, jiní do nich vyprovázejí své drahé a všichni neustále žijí s pocitem, že válka nikdy neskončí, protože ten zpropadený Korsičan Boney se nespokojí s ničím menším než s ovládnutím celého známého světa. Protože se však bojuje především na moři a na kontinentu, může smetánka zapomenout na potoky krve, které mladí muži v Evropě prolévají, a soustředit se na desítky plesů, večírků a divadelních představení, jež se organizují k jejich pobavení. Nemluvě o tom, že politická situace v Anglii začíná nabírat na obrátkách. 

Přestože většina Morlandů je vzdálena velkého módního světa, jiní do něj perfektně zapadají. Lucy je po ztrátě obou mužů svého života osamělá, ale díky prodělaným otřesům snad konečně dospělá a připravená se postavit svému osudu čelem. Díky svému sňatku a výhodným stykům je navíc v centru všeho dění, velmi aktivně se angažuje v zjišťování novinek a čas od času i ve vyvolání nějakého toho skandálku, i když málokdy vlastní vinou. Život v její blízkosti rozhodně nikdy nepostrádá rozkoš nečekaného a mnohdy dokáže Lucy překvapit i sama sebe. 

A tak zatímco z kontinentu na britské ostrovy proniká nový nemravný tanec valčík a všichni si stěžují na zhoršující se životní úroveň v důsledku Napoleonova obchodního embarga, naši hrdinové řeší své vlastní drobné krize a milostné peripetie, lámou si srdce, doufají a opět ztrácí naději. Do věku na vdávání a ženění pomalu dorůstá další generace Morlandů, a proto je jasné, že milostné výhry i zklamání se jim nemůžou vyhnout. S manželskými smlouvami i srdci zainteresovaných osob se směle kšeftuje a zůstává otázkou, jestli rozhodnutí, která na první pohled vypadají pro všechny výhodně, nepřinesou v budoucnu bolest a zklamání. 

Počátek 19. století, kam je děj třináctého dílu zasazen je dobou elegantních toalet, frivolních zábav i velkých politických intrik. Vedle krásy a lesku módní společnosti však existují také lidé na opačném konci společenského žebříčku. Anglie se začíná ve velkém zprůmyslňovat, v továrnách se do výroby zavádějí nové stroje a dělníci přicházejí o práci. Propukají hladové bouře a naplno se rozvíjí luddistické hnutí odhodlané zlikvidovat všechny velkotovárníky a především vybavení jejich fabrik. 

Ocitáme se v době velkých společenských kontrastů, která na jednu stranu nepostrádá romantické kouzlo, na druhou je však pro všechny zúčastněné velmi nebezpečná. Dochází totiž k turbulentním změnám, jež se dotýkají každého jednotlivce, a přestože se zdá, že Napoleon byl s definitivní platností poražen, svět už nikdy nebude jako dřív. 

Neposlušná dcera je už třináctou návštěvou na Morlandu, kde se se začínají výrazně proměňovat poměry. Všichni hrdinové se ocitají v těžkých životních situacích a musí činit nesnadná rozhodnutí, která v budoucnu všechny ovlivní. Někteří se chovají naprosto nesnesitelným způsobem, jiní projevují značnou dávku sobectví a mnohdy i pošetilosti. Ať se však děje cokoliv, vždy najdou pevné zázemí v rodině, která existuje už 350 let a zřejmě jen tak nevymře.

Žádné komentáře:

Okomentovat