Cynthia Harrod-Eagles - Slavné vítězství


Na francouzském trůně se pevně usazuje Napoleon a jeho dobyvačné choutky napříč Evropou začínají. Anglie je sice na první pohled chráněná oceánem, ani to však korsického vojevůdce nemůže zastavit. A přestože britský flotila je všeobecně považována za jednu z nejsilnějších, Francouzi neváhají se jí postavit. A relativně nevinná námořní blokáda hrozí přerůst v něco mnohem nebezpečnějšího... 

Válka připravuje lidi o pocit bezpečí i iluze, které tolik potřebují ke spokojenému životu. Neexistuje totiž snad nikdo, koho by se alespoň okrajově nedotkla. A Morlandi jsou do ní zapojeni naplno. Druhorozený z bratrů William je kapitánem jedné z královských lodí a připojuje se k blokádě v doprovodu manželky a syna; ovdovělý kapitán Haworth, manžel jedné z morlandských dam, rovněž velí jednomu z korábů a společně s mladší dcerkou v něm křižuje Středozemní moře; na palubě fregaty velí Weston, milenec další z členek rodiny Morlandů. A nalodili se i vzdálenější příbuzní a rodinní známí. 

Zatímco na moři se schyluje k bitvě, bouře zuří i na pevnině. Někteří členové rodiny totiž mají problém zachovat si korektní vztahy i s těmi nejbližšími, a to se začíná promítat do jejich soužití. James není schopen být své manželce milujícím partnerem ani respektujícím protějškem, a proto Mary Ann stále častěji prchá k otci do Manchesteru, kde se těší všeobecné úctě a uznání. Lucy je ve svém manželství s Chetwynem víceméně nešťastná, protože její až dětská naivita se nehodí do světa dospělých a její pohled na lásku je až zvířecky bezelstný. Narůstající chlad řeší každý z manželů po svém a ne úplně vhodně, takže tragédie se k nim po špičkách přibližuje. 

Těžištěm dvanáctého dílu románové ságy je bitva u Trafalgaru, jíž je věnován skutečně velkorysý prostor. Čtenář má možnost podrobně se seznámit s námořní blokádou, vzájemným pronásledováním obou flotil i finálním konfliktem, který si sice vyžádá stovky mrtvých a raněných, ale zároveň přinese Angličanům slavné vítězství. Autorka si dala velkou práci se zjišťováním podrobností o jednotlivých lodích a jejich posádce a popisuje bitvu na základě autentických svědectví. Jejím vlastním výtvorem jsou pouze plavidla, jimž velí její fiktivní hrdinové. 

Značná část příběhu se odehrává na moři, s čímž souvisí i řada technických označení vztahujících se k lodnictví a mořeplavbě. Podrobně jsou popisovány všechny součásti korábů od přídě po záď, a to termíny natolik spjatými s námořnickým světem, že běžný čtenář si může připadat trochu ztracený. 

Dvanáctý díl je velmi hoskořsladký a zároveň zatím asi nejtragičtější knihou série. Jednotliví hrdinové se ocitají na životních křižovatkách a musí si volit správný směr, ne vždy se jim to však daří. Každá válka si žádá oběti a proto mnoho hrdinů nalezne svůj osud v náruči smrti, s čímž se pozůstalí musejí nějakým způsobem vyrovnat. Osud se s nikým nemazlí a předhazuje všem členům rodiny zkoušky, které je ve výsledku posílí, ale předtím je budou stát mnoho sil a utrpení. 

Slavné vítězství je stejně jako předchozí díly působivou historickou freskou. Na rozdíl od předchozích knih se jednotliví hrdinové opět ocitají přímo v centru dění a stávají se těmi, kdo tvoří dějiny, takže poklidný každodenní život je zatlačen do pozadí. Místo něj přicházejí krajní situace, které jsou pro všechny velmi náročné, ale díky nimž je četba výrazně zajímavější. A protože k hranici dospívání se blíží další generace Morlandů, o zajímavé zvraty jistě nebude v budoucnu nouze.

Žádné komentáře:

Okomentovat