Cynthia Harrod-Eagles - Stín prokletí


Postupující 19. století se hlásí s celou řadou nevyhnutelných změn a Anglie se ocitá na pokraji občanské války. Vládní systém je totiž zoufale zastaralý a ani trochu nepočítá s novou vrstvou obyvatelstva - bohatými průmyslníky z velkých měst, kteří se z pochopitelných důvodů touží podílet na řízení země. A nutnost volební reformy není jediným problémem, s nímž se království potýká. Všudypřítomná chudoba je do nebe volající, lidé živoří a jejich ubohé příbytky se stávají semeništěm nemocí. Zemí se pomalu začíná šířit epidemie cholery... 

Počátek třicátých let 19. století vypadal pro Morlandy jako šťastné období. Smrt Jamese však předznamenala další tragické události, které se začínají vrstvit jedna na druhou. Většina Morlandů je zcela nečekaně postavena před těžké životní zkoušky a bude se s nimi muset vyrovnat, jak nejlépe to půjde. I když je to bude stát mnoho sil. 

Benedict je křivě obviněn z vraždy žebráka a je nucen opustit svůj milovaný domov na Morlandu a vydat se do světa hledat štěstí. Nalézá tedy uplatnění u železnic a jeho dávný sen z dětství stát se inženýrem, se stává skutečností. Jeho starší bratr Nicholas zůstává doma a krůček po krůčku přebírá otěže panství do vlastních rukou. Jeho touha vlastnit zcela a úplně Morland a hrůza z toho, že by jej mohl o dědictví někdo připravit, z něj dělají monstrum. A jeho nelidskost den za dnem vzrůstá. 

V průmyslovém Manchesteru se mezitím Sophie těší na vytoužené druhé dítě. Po řadě nepříjemných nehod se jí konečně povedlo znovu počít a zdá se, že vše je na dobré cestě a jak ona, tak Jasper se konečně dočkají vytouženého syna. Intimita domova a jejich rodinné štěstí jsou však soustavně narušovány, protože Jasper se snad až příliš angažuje v oblastech snažících se zlepšit postavení chudých dělníků. A řada vlivných manchesterských občanů mu kvůli tomu nemůže přijít na jméno. 

Sedmnáctý díl Dynastie Morlandů je poměrně pestrou mozaikou rozmanitých osudů. Čtenář potkává stále stejné hrdiny, do popředí však vystupuje zejména nejmladší generace rodiny - bratři Nicholas a Benedict. Ani jeden už nejsou dítětem a snaží se proto najít si své místo ve světě. A jsou přímo ukázkovými protiklady. Nicholas je bezcitný padouch, který si snad ani nezaslouží označení člověk. Neštítí se ničeho, jen aby dosáhl svých cílů. Stále bojuje s pocitem toho, že je nemilován, ale lásku vůbec nedokáže ocenit a sám ji ani neumí dávat. Benedict je oproti tomu snad až příliš dobrosrdečný. Každému ochotně nabízí pomocnou ruku bez ohledu na následky a je až s podivem, že si při tom nenatluče nos. 

A zatímco Morlandi prožívají své malé rodinné krize, v Anglii se píší velké dějiny. Stát se ocitá na pokraji občanské války kvůli parlamentní reformě. Styl, jakým je země spravována je už nějakou dobu nevyhovující, zároveň však chybí vůle to změnit. Nebo lépe řečeno na změny přistoupit. Zákon o změně volebního systému se převaluje v parlamentu jako horký brambor, Dolní a Horní komora si ho přehazují mezi sebou a ani jedna strana není nakloněná ústupkům. Zdá se, že zemi čekají pěkně krušné chvilky.

Stín prokletí je po delší době dílem, v němž se do popředí dostává politické dění v zemi, protože Morlandi se v něm otevřeně angažují. Někteří příslušníci rodiny jsou členy parlamentu, jiní mají blízko ke králi, tudíž je jasné, že nemohou zůstat ušetřeni dění. A zatímco celonárodní krize pomalu utichá, vypuká velká rodinná krize na Morlandu. K níž se budou muset nejmladší příslušníci rodiny postavit čelem a uspokojivě ji vyřešit. Ale nebude to vůbec snadné.

Žádné komentáře:

Okomentovat