Cynthia Harrod-Eagles - Údolí smrti


Už po dvacáté se čtenářům představuje rozsáhlý klan Morlandů, který obývá nejen značnou část Anglie, ale úspěšně se usadil a rozrostl taky za oceánem v Americe. Zdá se, že životy všech se konečně dostaly do rovnováhy. Příslušníci nejmladší generace pomalu zakládají rodiny, takže štafetu po nich budou moct převzít jiní. A že toho budou mít hodně co zažít. Vždyť 19. století se sotva přehouplo přes polovinu. 

Charlotte je šťastně vdaná. Po předchozích neshodách a omylech se konečně se svým milovaným mužem setkala ve správnou dobu na správném místě a zvládli si všechno vysvětlit. Z Charlotte je nyní vévodkyně ze Southportu, která udává společenský tón, což přináší výhody, ale také nevýhody. Zvlášť když si Charlotte nenechá vymluvit dobročinnost, v níž se osobně angažuje. Buduje nemocnici, v níž se snaží zlepšit podmínky nemocných i raněných z řad chudiny, ovšem najít pro tento filantropický počin podporu je takřka nadlidský úkol. 

Rodinné štěstí si užívá také Benedict, který si konečně vzal tu správnou ženu, a jeho rodina se utěšeně rozrůstá. Starosti mu dělá jenom Mary, která pomalu dospívá a jejího bystrého intelektu je pro provinciální panství škoda. Zdá se, že nikdo ze zdejších mladíků pro ni není dost dobrý. A tento názor kupodivu sdílí i Mary sama. Po dlouhé době o sobě dává vědět taky příbuzenstvo z Ameriky. A v Yorkshiru se zničehonic objevuje vzdálený bratránek Fenwick a zdá se, že do života zdejší rodiny zasáhne víc, než by se na první pohled zdálo. 

Padesátá léta 19. století jsou plná rozporů. Na jednu stranu je dokončena industrializace země, železniční tratě vedou i do těch nejodlehlejších koutů a továrny vybavené novými technologiemi naplno vyrábí. Všude však zároveň existuje nezměrná bída, lidé žijí v naprosto nevyhovujících hygienických podmínkách a ve velkém podléhají nejrůznějším epidemiím, jejichž léčbu často komplikuje nejen nedostatek vybavení, ale rovněž zabedněnost některých lékařů a jejich tvrdohlavé lpění na tradicích. 

Tato doba však znamená také válku. Od časů Napoleona nedošlo v Evropě k žádnému zásadnějšímu konfliktu a armády jednotlivých mocností začínají být nervózní. Když tedy Rusko obsadí území, na nějž nemá nárok, je rozhodnuto. Na pobřeží Černého moře se rozhoří Krymská válka, která je jedním z nejničivějších konfliktů. Muže totiž decimují spíš nemoci a nepohodlí než boje. A Morlandi jsou i tentokrát přímo u toho. 

Autorka i tentokrát pečlivě nastudovala veškerá historická fakta a prostřednictvím svých hrdinů podrobně seznamuje čtenáře s dobovou situací. V příběhu se objevují lidé nejrůznějšího společenského postavení a osudů. Mnozí z nich se pouze snaží přežít v krutosti světa. Autorka si dala záležet na tom, aby byl její popis války i chudinského života co možná nejplastičtější, takže před čtenářem se naplno rozvíjí veškerá hrůznost života v polovině předminulého století. 

Údolí smrti je oproti předchozímu dílu o poznání temnější a přestože v devatenáctém díle to se všemi vypadalo růžově, ne všem se život nakonec vydařil. Zůstává otázkou, jestli najdou dost síly poprat se s osudem a vykročit k lepší budoucnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat