Cynthia Harrod-Eagles - Zakladatelka rodu


První díl rodinné ságy Morlandových nás zavádí na sever Anglie v dobách neklidu a mocenských zvratů. Ještě stále neskončila stoletá válka s Francií a už se pomalu rozbíhá anglická válka růží. Všichni významní velmoži si musí zvolit stranu, na níž budou stát, a doufat. Štěstěna se totiž střídavě přiklání na stranu Lancasterů a Yorků a nikdo netuší, jak zápas o moc nakonec dopadne. A na pozadí historických událostí, které v 15. století změnily tvář Anglie, se odehrává intimní příběh jedné rodiny, jež má ohromnou vůli přežít... 

Eleanor Courteneyová je vznešená dáma bez groše, která však chybějící věno vynahrazuje slibnými konexemi. Je chráněnkou rodiny Beaufortů, což z ní dělá výhodnou partii. Za manžela je jí vybrán Robert Morland, syn yorkshirského chovatele ovcí. Eleanor není vidinou sňatku, který považuje pod svou úroveň, právě nadšena, ale nemá na vybranou. Dívku chudou jako kostelní myš si jen tak někdo nevezme. Natož pak muž tak mocný, jako je vévoda z Yorku. Bez ohledu na své city tak Eleanor Morlandovu nabídku přijímá a odjíždí s ním na sever, aby si v chladu tamních vřesovišť vytvořila nový domov. 

Začátky v Yorkshiru nejsou pro Eleanor snadné. Musí bojovat se svým tchánem, neznalostí prostředí a očekáváními ostatních. Její manžel je sice dobře vychovaný, ale je to slaboch, který se svému otci nikdy nepostaví. Ani aby chránil svou ženu. Eleanor sice není šťastná, ale zdá se smířená se svým osudem, přizpůsobuje se mu a mění ho podle svého. Postupně se stává paní domu, která vládne železnou rukou úplně všem, a také matkou devíti dětí, které mají zajistit pokračování jména Morland. 

Autorka pojala první díl své ságy poměrně široce. Na jeho stránkách je popsáno více než padesát let, které rozhodně nepatří k nejklidnějším. Anglie stihne vystřídat hned několik panovníků, zmítá se ve vyčerpávající občanské válce a snaží se najít status quo, který by vyhovoval všem. Krátká období stability střídají krvavé bitvy a snahy o utužení moci. A mezi tím vším žijí obyčejní lidé, kteří touží po štěstí ve svém malém osobním světě. Morlandovi jsou jedni z nich. 

Vzhledem k dlouhému časovému úseku mohla autorka popsat na stránkách románu osudy čtyř generací rodiny. Od Eleanor a Roberta přes jejich děti k vnoučatům a dokonce pravnoučatům. Odehraje se spousta sňatků stejně jako pohřbů, narodí se ohromné množství dětí a to všechno Morlandy pomalu pozvedá na společenském žebříčku. Eleanor je žena velmi schopná, ale také velmi ctižádostivá, přičemž právě její ctižádost ji občas zaslepuje. Je prototypem silné ženské hrdinky, která jde přes mrtvoly, jen aby dosáhla svého. Bez ohledu na city a zájmy ostatních. 

Právě dlouhé časové období je však zároveň největší slabinou knihy. Řada věcí je pouze stručně popsána a často se skáče v čase, což poněkud komplikuje orientaci. Navíc má rodina tolik členů, kteří se jmenují stejně či podobně, že je potřeba se pořádně soustředit, aby čtenář neztratil přehled, o kom to vlastně čte. Pokud tedy nechce neustále přelistovávat na začátek, kde je vyveden podrobný rodokmen. V některých pasážích pak román sklouzává až k historizujícím popisům dění v Anglii, bitev a machinací v královské rodině, které sice dávají dobový kontext a jsou zajímavé, ale pro příběh samý nepodstatné. 

Za románem rozhodně stojí hodně práce. Autorka má perfektně nastudované dobové reálie stejně jako nestabilní politickou situaci v Anglii v 15. století. Skutečné historické postavy, které do příběhu zasazuje, jsou velmi živé a působí dojmem skutečných osob z masa krve, bez oslavné nebo hanlivé aureoly. Věrohodně je popsán i způsob života, oblékání a chování v éře "temného" středověku. To vše navíc napsáno tak čtivě, že mnohý středoškolák by mohl sáhnout po tomto románu místo učebnice dějepisu a historie by ho začala bavit. Jak však již bylo zmíněno výše, popisů edukativního charakteru je místy trochu moc. 

Přestože má první díl své slabiny, rozhodně je slibným začátkem ságy, která pokrývá pětisetletou historii rodiny Morlandů. Rodiny, která přežila dobu nebouřlivějších změn války růží a je připravena vykročit vstříc novým zítřkům.

3 komentáře:

  1. Už vidím i recenzi na první díl. Na mobilu jsem neviděla štítky. :D podle této recenze nevím zda jít do série. Moc mě první díl neláká. Možná po něm jednou sáhnu na podzim.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První díl je asi nejslabší, pak se to zlepšuje. Tahle sága sahá od 15. století až někam do 30. let 20., takže je potřeba počítat s tím, že některé díly člověku sednou víc, jiné míň. Od cca 15. dílu už je to 19. století.

      Vymazat
    2. Trošku mě i odrazuje, že má série tolik dílů. Bohužel každý měsíc vyjde tolik skvělých novinek...jelikož máme sérii v práci, tak si ji určitě někdy přečtu, jen nevím kdy.

      Vymazat