Karel Čapek - Cestopisné fejetony


Většina mladých lidí ráda cestuje, seznamuje se s novými lidmi i kulturami a zažívá dobrodružství. Pro jedny je neodmyslitelným společníkem přesný časový itinerář a podrobný průvodce, jiní si vystačí s mapou a toulají se, kam je nohy zanesou. Ať už však patříte mezi organizované nebo spíš chaotické cestovatele, Čapkovy Cestopisné fejetony pro vás mohou být inspirací, do kterého koutu světa zamířit příště. :) 

Karla Čapka asi netřeba dlouze představovat. Jeho romány, divadelní hry i novinové články jsou poměrně dobře známé a každý ví minimálně to, že dal světu slovo robot (byť s tímhle označením ve skutečnosti přišel jeho bratr Josef). Čapek však z pracovních či soukromých důvodů rovněž cestoval a zásoboval redakci Lidových novin svými komentáři. V průběhu 20. a 30. let dohromady zmapoval pět různých destinací - Itálii, Anglii, Španělsko, Nizození a Skandinávii. A udělal to s humorem, nadsázkou a místy i s lehkou ironií. Díky soubornému vydání má čtenář možnost projet Evropou z jihu přes západ na sever a všude se něco zajímavého dozvědět. 

Byť se jedná o cestopisné fejetony, není to žádný průvodce. Spíš zdroj inspirace při návštěvě výše zmíněných zemí. Čapek se nezabývá slavnými památkami, uměleckými díly nebo nedej bože politikou. V krátkých textících spíše zmiňuje své dojmy z lidí, událostí nebo počasí. Můžete tak na vlastní kůži pocítit smrad italských přístavů, zhlédnout španělskou koridu nebo se nechat unášet houpáním lodi až na samotný kraj Evropy. 

Kniha je, pro větší názornost, jak sám autor podotýká, doplněna i jeho vlastními kresbičkami. Platí to pro všechny země krom Itálie. Tam se Čapek spokojí s prostými popisy, které se velmi často zaměřují spíše na to, co Itálie není, než co je. Známým památkám se vyhýbá velkým obloukem, zmíní pouze některé staré mistry, přičemž většina z nich je neodborné veřejnosti zcela neznámá. Těžiště jeho článků leží v popisu lidí, zvířat, oblečení a rozličných podivností, na které narazil. 

Anglie, Španělsko, Holandsko i Skandinávie jsou pak doplněny názornými črtami. Někdy na nich čtenář spatří budovy, jindy lidi, v případě Skandinávie je to velmi často jen spousta kamení a stromů. Všechny obrázky se však velmi dobře hodí k charakteru dané lokality a pomáhají člověku představit si, jak ta která země vlastně vypadá. Do Skandinávie byl Čapek navíc doprovázen manželkou Olgou Scheinpflugovou, která přispěla několika svými básněmi. A je to poezie velmi zdařilá, skvěle zprostředkovávající jinak nevyjádřitelné pocity, jež se cestovateli honí hlavou. 

Pokud patříte k milovníkům dálek a cestování, pak jsou Cestopisné fejetony tím pravým pro vás. Ukazují Evropu z trochu jiné stránky - tak jak to žádný průvodce nedokáže -, ale o to ucelenějí a zajímavěji. Vlastně mají jenom jednu zásadní chybu. V průběhu jejich čtení si budete strašně přát sbalit kufry a okamžitě do některé z popisovaných destinací vyrazit. Tak cestování zdar.

Žádné komentáře:

Okomentovat