Daisy Goodwinová - Má poslední vévodkyně


Cora je devatenáctiletá americká dědička, která se může chlubit krásou, perfektní výchovou a tučným kontem. Její otec vlastní snad všechny mlýny v Severní Americe, což mu vynáší slušný balík. Jeho dcera tak nemá o nápadníky nouzi a jistě by byla schopna si mezi nimi vybrat svého budoucího manžela. Kdyby s ní matka neměla jiné plány. Paní Cashová je nesmírně ambiciózní, ráda staví své bohatství na odiv pořádáním velkolepých večírků, na něž se jen tak nezapomíná, a pro dceru chce víc než obyčejného amerického hocha. Ať jsou Cořiny představy o budoucnosti jakékoliv... 


Amerika konce 19. století je vzkvétající velmoc. Příkoří občanské války jsou zapomenuta a každý může začít nový život s nadějí na úspěch. Děvčatům v Novém světě se mnohdy dostává lepšího vzdělání než v Evropě, jsou otevřenější, nespoutanější, tolik je neovlivňuje mnohdy zastaralá tradice. Jediné, co ve Spojených státech nemohou získat, je šlechtický titul. A proto se řada z nich vydává do Evropy, aby na starém kontinentě bojovala o srdce urozeného gentlemana ochotného propůjčit jí své rodové jméno. 

Cořina matka je odhodlaná získat pro dceru šlechtickou korunku, proto ji odveze z pohodlí New Yorku do Londýna plného svobodných nemajetných gentlemanu. S těmi správnými kontakty se paní Cashové brzy podaří dostat Coru do lepší společnosti. Peníze totiž zmůžou všecko. Díky tomu se pohledná mladá Američanka ocitá ve světě zvyků a tradic, jimž nerozumí a nechce se jim přizpůsobovat. Chová se jako dokonalá dáma, na rozdíl od své matky však netouží za každou cenu po titulu. Pak jí však náhoda přivede do cesty vévodu z Warehamu. 

Ivo v rychlém sledu po sobě ztratil otce i staršího bratra. Aniž by po tom toužil, stal se devátým vévodou z Warehamu, panství, které se jen tak tak nerozpadá pod rukama. Kvůli úmrtí příbuzných byl nový vévoda zatížen vysokou dědickou daní, jeho současné příjmy sotva stačí k pokrytí nákladů na chod domu. Cora, která se zraněná ocitá v jeho sídle, je tak pro něj darem z nebes. Bohatá a okouzlující, velmi bezprostřední, tolik jiná než všechny anglické dívky. Nemůže být pochyb, že o příští vévodkyni z Warehamu je rozhodnuto už v momentě prvního setkání... 

Autorka vytvořila na stránkách svého románu dokonale živý svět plný výborně vykreslených charakterů, intrik a lží. Cora je vržena do zcela neznámého prostředí svazovaného tradicí a je pouze na ní, jestli se v něm naučí plavat nebo zmizí pod hladinou. Slabí totiž umírají, alespoň společensky rozhodně. Anglie je svým způsobem nesmírně kruté místo, kde stačí jediný chybný krok, aby se vaše léta budovaná pověst a dobré jméno sesypaly jako domeček z karet. A pokud jste navíc cizinka, všichni o to dychtivěji čekají na každé faux pas, jehož se dopustíte. 

Cora se sňatkem vysvobodí z područí matky. Ta si sice neodpustí extravagantní obřad, ale je to poslední zásah do dceřina života, který si může dovolit. Cora už musí žít sama za sebe. Naučit se chodit po tenkém ledě anglických zvyklostí a přizpůsobit si je, aniž by se přitom utopila v ledové vodě. 

Veškeré postavy v knize jsou výborně popsány, a to včetně svých pohnutek, pocitů a tajemství. Angličané mají ve zvyku spoustu toho skrývat a ve vhodný moment použít, dokáží se proměnit v hotové hyeny. Americké způsoby tak mohou vnést nečekaně svěží vzduch do jinak zkostnatělé společnosti. A třeba ji i převrátit naruby. 

Kniha je napsána neuvěřitelně čtivě. Do příběhu se člověk ponoří a nechce se mu ho opouštět. Je totiž líčen tak živě, až je to k neuvěření. Autorka se sice místy, především v začátku knihy, dopouští drobných stylistických chybek, jako je opakování slov, ale to nijak neruší. Osudy vévodkyně Cory prožíváte s ní a to od první do poslední stránky :) 

Cílovou skupinou čtenářů jsou spíše milovníci historických románů, staré Anglie a kostýmních seriálů, na své si však nepochybně přijdou i ti, kteří s tímto žánrem zatím neměli nic do činění. Goodwinové tento beletristický debut vyšel. Nezbývá než doufat, že bude v psaní pokračovat a její další knihy budou minimálně stejně dobré :)

Žádné komentáře:

Okomentovat