Dan Brown - Andělé a démoni


Jakkoli představovat tuto knihu se zdá být až skoro zbytečné. Nemusíte patřit mezi vášnivé čtenáře, filmová podoba příběhu vám však uniknout nemohla. A jedná se o filmové zpracování opravdu povedené. Jak je na tom ale knižní předloha? 

Robert Langdon je profesor symbologie a dějin umění na proslulé Harvardově univerzitě. Z jeho poklidného života ho vytrhne telefonát samotného šéfa CERNu. Přesně tam došlo k vraždě předního evropského vědce Leonarda Vetry. Důvod, proč je ale na pomoc přivolán právě Langdon, je vypálený cejch do vědcově hrudi. Na jeho těle se totiž nachází symbol Iluminátů - tajné organizace, která byla díky církví skoro vyhubena a zahnána do ilegality. Teď se konečně chtějí pomstít svému odvěkému nepříteli a použít k tomu vynález vědy. Z vědecké laboratoře pana Vetry totiž zmizela antihmota. Ve své podstatě geniální věděcký počin... ten se ale také dá snadno použít jako zbraň hromadného ničení. A který výdobytek lidské mysli nebyl zneužit? 

A aby problémů nebylo málo Ilumináti se rozhodli napadnout církev v době, kdy je nejzranitelnější. V době, kdy je papež mrtvý a nový náměstek Kristův zatím nebyl zvolen. 

A tak začíná honička s časem. Robert, společně s dcerou vědce Vittorií, mají pouze několik hodin, aby zabránili explozi a k tomu zachránili další nevinné oběti iluminátského řádění. Jak to tak bývá, poměrně zachovalý vědec potřebuje do party pohlednou ženu. Sice je to trochu klišé, ale v každém čtenáři je trochu romantika. A to i ve mně. Brown dokázal skvěle využít tuhle příležitost romantické zápletky. Není to přehnané a děj se netočí kolem vztahu dvou hlavních hrdinů. Tak proč ne. 

Dan Brown ve svém prvním příběhu o slavném symbologovi rozhodně předvádí skvělou práci. Je vidět, že si z knihou dal opravdu záležet a vše promyslel do posledního detailu. Není proto divu, že čtenář vlastně neví, co je pravda a co ne. A i když se něco může zdát jako hloupost, lidská mysl se stejně bude zaobírat myšlenkou... co kdyby? 

Co se mi na knize opravdu líbí, je myšlenka okolo vztahu vědy a náboženství. Já osobně věřící jsem, a i když k tomu nepotřebuju kostel nebo jakoukoliv církev, věřím v moc, která je silnější než my a není nutné ji pochopit, abychom vedli šťastnější život. Myslím si, že víra je nesmírně důležitá. Pokud totiž nevěříme v něco silnějšího, než je lidstvo, ztratíme všechny zábrany. 

Celá knížka je opravdu povedená. Příběh obsahuje přesně to, co má správná detektivka mít. Charismatického vyšetřovatele, zajímavou zápletku, časový pres a vydařené vyvrcholení. I když je už konec trochu překombinovaný a možná i trochu přehnaný, pořád se z celkového pohledu jedná o nadprůměrný příběh. Já četla knihu až po zhlédnutí filmu, takže nedokážu posoudit, jak moc je konečné odhalení zloducha šokující, ale nemyslím si, že přijít na správné řešení je tak snadné. 

Pokud máte rádi detektivky s nádechem tajemna nebo zkrátka pouze chcete sáhnout po knížce od Dana Browna, Andělé a démoni krokem vedle nebudou. A možná po dočtení dopadnete stejně jako já. Tedy s naléhavou potřebou odjet do Říma a všechny milníky příběhu si projít na vlastní pěst.

Žádné komentáře:

Okomentovat