Tereza Janišová - Erilian, kouzla na obzoru


Vítejte zpět v Erilianu, městě čarodějů. Od událostí z prvního dílu uplynulo nějakých osmnáct let a všechno je tak nějak zamotanější. A protože Kiara už dorostla ve váženou a obdivovanou dámu, máme tady novou hrdinku. Její dceři Zie totiž perfektní život, jak jí ho matka nalinkovala, ani trochu nevyhovuje... 

Zia už by konečně chtěla žít po svém. Sice jí ještě není ani sedmnáct, ale už je naprosto zhnusená životem, který musí vést. Její matka je předsedkyně Velké rady čarodějů, což od ní vyžaduje jisté povinnosti. Zia, jakožto její dcera, by se měla chovat vzorně a reprezentativně, ale kalhoty jsou jí mnohem pohodlnější než dlouhé šaty a krátký účes považuje na rebelantsky moderní. Všechny drobné prohřešky proti erilianským zvyklostem jsou však jen jakýmsi výkřikem do tmy. Náhražkou za to, po čem Zia skutečně touží. 

Dívka má jediné velké přání - stát se spisovatelkou. Je v tom však drobný háček. Není o čem psát. Ziin život je k uzoufání nudný, inspirace nikde. Jedinou její šancí je odcestovat někam hodně daleko a zažít pořádné dobrodružství. A taky by to udělala, kdyby v cestě nestáli její rodiče. Kiara má budoucnost své dcery naplánovanou do posledního detailu. A plavba někam do Tramtárie v ní rozhodně není zahrnutá. Co si tedy počít? 

Zia už má domácího ovzduší až po krk. Nechce být loutkou, které pořád někdo říká, co dělat. A když to nejde po dobrém, musí se ozvat její rebelantská povaha. Dívka po jedné nepříjemné hádce s rodiči opustí dům a v přístavu se nalodí na první odplouvající loď. V tu chvíli ještě netuší, do jaké patálie se to zamotala... 

Zia je nesmírně svéhlavá mladá dáma, která si nenechá nic líbit. Na druhou stranu je tak trochu rozmazlená a zvyklá prosazovat svou. Pokud něco nejde podle ní, začíná se vztekat a hubatit. A to ji nezřídka přivede do potíží, na jejichž přivolávání má obzvláštní talent. Doplácí tak nejen na svou nezkušenost, ale především na přílišnou důvěřivost a tendenci čekat od lidí jen to nejlepší. Vlastně se ani není čemu divit, když člověk vyrůstá v Erilianu, což je asi nejmírumilovnější místo na světě. 

Krom Ziy se pochopitelně setkáváme s celou řádkou dalších postav. Jak starých známých, tak nových. Nesmí chybět Kiara, hrdinka z minulého dílu, a Lyraz. A především celá řádka lidiček, kteří se čarodějům z Erilianu ani trochu nepodobají. Jiný kraj, jiný mrav. A že ostrovy v oceánu nabízejí pestrou škálu těch nejbizarnějších tvorů. 

Vyprávěčkou je Zia, takže všechno vnímáme z jejího lehce ironického pohledu. Oproti prvnímu dílu je to celkem změna. Zia je sice vlastně ještě dítě, ale její pohled na svět je nesmírně osvěžující. A oproti prvnímu dílu je vidět, že autorka má další dva roky praxe. Ubylo zbytečných a prázdných dialogů a i děj je podstatně barvitější. 

Druhý díl série Erilian je velmi příjemným, nekomplikovaným počtením. Nabízí čtenáři sympatické hrdiny, dostatečné množství akce a uvěřitelné zvraty osudu. Janišové se musí nechat, že umí psát i zaujmout. A já osobně jsem nesmírně zvědavá, co nám nabídne třetí pokračování její čarodějnické série.

Žádné komentáře:

Okomentovat