Tereza Janišová - Erilian, střípky hvězd


Všichni naši hrdinové postupně stárnou a tak se nových dobrodružných podniků musejí ujímat jejich děti. A když se spojí strýček s neteří, které od sebe dělí jen něco málo přes dvě hodiny, pak to vážně stojí za to... 

Fínce je sedmnáct a právě nastupuje na erilianskou univerzitu. Oproti jiným dívkám ve svém věku má výhodu nesmírně tolerantních rodičů. Její matka Zia je známou spisovatelkou, kterou jen tak něco z klidu nevyvede a otec Simeon je lékař s vybranou klientelou, který má pro neplechy své dcery nesmírné pochopení. Sklon k dobrodružství je tak trochu rodinnou tradicí. A Finia přece nemůže rodičům dobrodruhům udělat ostudu a nezaplést se do potíží. 

Orian je stejně starý jako Finia a ještě k tomu je to její strýc. Kiara a Lyraz se totiž po dlouhých letech odloučení rozhodli oživit svůj vztah a proč to neudělat pořízením si dalšího potomka. A synáček se vybarvil po tatínkovi. Má sklon k neplechám, svádění žen a lehkomyslnosti. A pokud se ocitne pohromadě s Fínkou, může vzniknout pěkný malér. 

Protože oba naši hrdinové jsou mladí a po rodičích zdědili smysl pro dobrodružství, rozhodnou se zapojit do Hry maskovaných gentlemanů. Jde o zvláštní soutěž, v níž proti sobě bojuje pět týmů a rozum s rychlostí jsou rozhodující. Během jednoho z úkolů se však Fínce povede dost zásadním způsobem porušit pravidla, a to je začátek spousty problémů. Protože najednou nikdo není tím, za koho se vydává, a dívka si musí zvolit. Bude věřit spíše hlasu svého rozumu nebo srdce? 

Příběh je v podstatě naprosto banální, ale výborně vystavěný. Opět se setkáváme s našimi starými známými z předchozích dílů, jen je vidíme v nových kulisách. Od Ziina návratu z dalekých cest uplynulo už dvacet let a za tu dobu se stačilo hodně změnit. Přibyl jí bratr, polička s tituly, jejichž je autorkou, se utěšeně rozrostla a k zlosti své matky Kiary, vážené předsedkyně Rady čarodějů, razí poněkud nekonvenční životní styl. Není se proto co divit, že ani její dcera není právě vzorným andílkem. 

Nové postavy, které se objevují na scéně, do zavedeného schématu výborně zapadají. Krásná Merlia Jaspers, o jejíž přízeň bojuje Orian, nebo nechutně bohatý Edrik Resian, jehož rodina skrývá nejedno tajemství. A starý známý Erilian, který však už dávno není tím poklidným městečkem, kde se všichni mají rádi. Přišly nové časy, zkrátily se sukně, do ulic vjely tramvaje. A spolu se spoustou módních novinek se rodí i skupina lidí, kteří považují vedení města za zkostnatělé a žádají změny. Velká rada by se mohla otřást v základech a spolu s ní i všechno, co se jí podařilo vybudovat. 

Třetí díl erilianské série se drží ve stejném duchu jako dva předchozí a příjemně ji uzavírá. Žádné velké drama ani akce střídající akci, ale přesně tolik napětí, aby se čtenář nenudil, tajemství, aby si udržel pozornost a romantiky, aby mu vykouzlila úsměv na rtech. Mezi fantasy příběhy plnými tajuplných proroctví a cestami za záchranou světa je Erilian příjemnou výjimkou, která si na nic nehraje. Příjemný a jednoduchý příběh bez zbytečných zákrut napsaný poutavým stylem a s velkou dávkou fantazie. 

Tereza Janišová psát umí a navíc se její styl knihu od knihy zlepšuje. Osobně jsem velmi zvědavá na její další publikační činnost. Série Erilian se jí rozhodně povedla a já věřím, že další knížky z jejího pera si přečtu se stejnou chutí, jako tuto trilogii. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat