Elizabeth Rudnicková - Kráska a zvíře


Pohádky nejsou určeny jenom dětem, ale mohou nás okouzlovat v každém věku. Jsou totiž důkazem toho, že svět je přeci jenom ještě v pořádku a naše snažení bude nakonec odměněno. A v každém klasickém pohádkovém příběhu se navíc skrývá poučení, které si můžeme vzít k srdci a třeba se díky nim náš život aspoň maličko zlepší. :) 

Belle žije spolu s otcem v malém francouzském městečku, kde je jeden den jako druhý a lidé se nesoustředí na nic jiného než své prosté, ničím nezajímavé životy. O Belle, která má větší ambice než oni všichni dohromady, si městečko svorně myslí, že je divná. A často jí to dává najevo. Ona přitom nesní o ničem jiném než odejít někam daleko, poznat místa, o nichž si zatím pouze četla, a třeba přitom i potkat někoho, kdo bude sdílet její ideály. 

Ať je to náhoda nebo osud, Bellin otec je cestou na trh nucen změnit trasu a ta jej zavede do tajemného zámku, kde zdánlivě nikdo nežije, ale přesto v krbech hoří oheň a na stole je připravené jídlo. Všechno vypadá krásně, dokud se starý muž neseznámí se svým hostitelem a neskončí ve vězení. Belle nemůže snést pomyšlení, že by měla otce zanechat v tak bídných podmínkách, jaké mu netvor přisoudil, a rozhodne se zůstat na zámku místo něj. A pohádka může začít... 

Kráska a zvíře nese podtitul Román podle filmu, takže je jasné, že sleduje příběhovou linii, kterou všichni známe z kina. Na rozdíl od filmu zde pochopitelně chybí písně, místo nich se však čtenáři mohou ponořit hlouběji do pocitů jednotlivých hrdinů. Veškeré vnitřní pochody, vývoje citů i skryté myšlenky jsou v knize podrobně zachyceny a pohádka díky tomu získává nový rozměr. 

Autorka píše poměrně jednoduchým jazykem, který se přizpůsobuje pohádkovému prostředí, v němž se kniha odehrává, a zároveň tím příběh otevírá mladším čtenářům. Veškeré popisy prostředí i situací jsou však vykresleny nesmírně plasticky a úžasně podněcují čtenářovu představivost. Díky tomu se vám film znovu promítá před očima a vy se ocitáte v něm, abyste naplno vychutnali nádhernou pohádkovou atmosféru. 

Kráska a zvíře je prostě pohádka. Rozvedená do detailů, obohacená o spoustu pocitů, ale stále naprosto kouzelná. Má všechno, co má správný pohádkový příběh mít, a ještě něco navíc. Takže pokud se vám líbil film, nebo prostě jen máte rádi pohádkové romantické příběhy, zkuste se ponořit do tohohle. Aspoň se přesvědčíte, že se světem to přeci jenom ještě není tak špatné. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat