Emma Riedová - Královské intriky


Počátek 14. století je pro Čechy dosti neklidnou dobou. Přemyslovci nám vymřeli po meči a zbylé princezny a jedna královna vdova se spolu perou o to, která z nich usedne na uvolněný trůn. A do toho všeho se míchá ještě ambiciózní šlechta, která má o budoucím českém vládci své vlastní představy. Přeje si především zajistit co nejneotřesitelnější postavení. V síti intrik se tak ocitají úplně všichni, přežijí však jen ti nejsilnější... 

Markéta z Březové patří k nižší šlechtě, což znamená, že dění v království by se jí prakticky vůbec nemuselo týkat. A asi by tomu tak i bylo nebýt šťastného (či nešťastného) osudu, který ji povznese na místo společnice jedné urozené dámy. Spolu se svým nevlastním bratrem odjíždí na hrad Kožlí, kde se z ní postupně stává kultivovaná mladá dáma znalá němčiny a francouzštiny, stejně jako vybraných způsobů. Okolnosti tomu však chtějí, že hrad přestane být pro oba sourozence přátelský, a proto se rozhodnou odejít hledat štěstí jinam. Jejich cesty se však po čase rozdělí a Markéta se ocitá přímo ve středu nebezpečných královských intrik. 

Markétě vstupuje do života nový muž - žid Jakub. Ten je dívkou zcela okouzlen, dokonce natolik, že je ochoten vzdát se víry svých otců, aby se s ní mohl oženit. Ještě před tím však Markétě vymyslí novou identitu, která jí má usnadnit její nový život po jeho boku. Jakub je totiž císařským špionem a od jeho ženy se čeká přinejmenším diskrétnost. Markéta je však velmi schopná a navíc umí naplno využívat všechny ženské zbraně. A ty jí často dokážou otevřít i ty dveře, které by jinak zůstaly na zámek. 

V knize se střídá několik vypravěčů, z nichž paradoxně ani jeden není Markéta. Osudy naší hlavní hrdinky tak sledujeme očima několika mužů, kteří hrají v jejím životě větší či menší roli. Charakter Markéty je tak vlastně mozaikou slouženou s těchto pohledů, protože naší hrdince přímo do hlavy nevidíme. Všichni muži ji vidí tak trochu jako světici. Nesmírně krásnou, inteligentní a statečnou, skutečnost je však trochu jiná. Markéta je žena, která se umí v životě otáčet a intriky jí nejsou cizí. Všechny vlastnosti, které jí muži okolo připisují, sice má, ale navíc se vyznačuje nezdolnou touhou žít. A pro to udělá cokoliv na světě. 

Jednotlivými vypravěči jsou Markétin nevlastní bratr Adam, její manžel Jakub, trpaslík Momo a král Jan Lucemburský. Jednotliví vypravěči jsou charakterově natolik rozdílní, že si je čtenář neplete ani mu nesplývají, což je ohromné plus. Adam je zpočátku nejistým mladíkem, který neví, co vlastně chce, a skoro se zdá, že se života ve světě bojí. Jakub je z našeho pohledu perspektivní mladý muž, z pohledu středověku muž ve středních letech, který už má značnou část života za sebou a díky řadě zkušeností se umí rychle rozhodovat. Vyznačuje se nezkresleným pohledem na svět a bystrým rozumem. Momo je trpaslík, kterým svět pro jeho vzrůst opovrhuje, on se s tím však naučil žít, a co mu příroda odepřela na vzhledu, to mu dala na rozumu. Chybí mu však rozhodnost a odvaha, je váhavý a často se podceňuje, což mu může jenom uškodit. Poslední z vypravěčů je nejvýše postavený, zároveň však asi nejrozporuplnější. Král Jan je teprve patnáctiletý mladík, vlastně ještě dítě. Líbí se mu pocit, že je král, zároveň však podléhá dětsky naivním představám a rytířským ideálům. Je to člověk zcela nepřipravený na úkol, který mu byl svěřen, ale snažící se s ním vyrovnat ze všech sil. 

Kniha je napsaná nesmírně kultivovaným jazykem a rozhodně na ní není poznat, že se jedná o autorčinu prvotinu. Emma Riedová si poradila s charaktery svých postav, dobovými zvyklostmi i stylem vyprávění na jedničku. Román není přímo akční, jednotlivé události se na sebe vrství a navzájem se rozvíjejí, nicméně i tak je kniha velmi čtivá. Autorka má navíc v malíčku dobové reálie, takže žádný v historii zběhlý čtenář se nemusí bát po knize sáhnout. 

Královské intriky pro mě byly příjemným překvapením. Mám ráda historické romány a stejně tak s chutí podporuju začínající české autory, protože je pro ně setsakra těžké na našem trhu prorazit. Takže pokud jste milovník historie a dobrých příběhů, pak rozhodně neváhejte po knize sáhnout. Stojí to za to. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat