Erin Watt - Něco skutečného


Každá dívka tak trochu touží vyrazit si na rande s celebritou. Slavní muži jsou prostě lákavým soustem hlavně proto, že jsou extrémně nedostupní. Navíc je na každém kroku pronásledují novináři a žádostivé fanynky, takže jejich život je všechno, jenom ne normální. Ale za ten pocit, že chodíte s hvězdou, to přece stojí. Nebo snad ne? 

Oakley Ford v patnácti prorazil jako sólový zpěvák, vydal tři megaúspěšná alba, fanynky na něj stojí frontu a může mít cokoliv si zamane, stačí jen lusknout prsty. Už nějakou dobu však trpí tvůrčím blokem a skládat nové písně se mu nedaří. Navíc producent, se kterým velmi touží spolupracovat, ho považuje za rozmazleného kluka, který si ničeho neváží a tvoří chytlavou, ale snadno zapomenutelnou muziku. Pokud chce Oakley dokázat, že je to jinak, bude si muset trochu spravit svou pošramocenou pověst. A jeho tým už má perfektní plán, jak to udělat - najme mu nějakou slušnou, normální dívku, s níž bude předstírat vztah. 

Vaughn Bennetová přišla v patnácti o rodiče, což ji donutilo předčasně dospět. Spolu se sestrou vychovává mladší bratry a snaží se udržet rodinu nad vodou, přestože jejich finanční situace není právě růžová. To by se však mohlo změnit. Vaughn totiž dostane neodolatelnou nabídku. Pokud rok zvládne předstírat vztah s Oakleym Fordem, přistane jí na účtě tučná sumička. Vaughn se do toho nijak zvlášť nechce, protože mladou celebritu od jejich prvního setkání nemůže vystát. Peníze však její rodina zoufale potřebuje, proto dívka na nabídku kývne. A její život se převrátí vzhůru nohama. 

Téma obyčejné dívky randící s celebritou není nic nového. Vlastně jde jen o další z mnoha převyprávění příběhu o Popelce. I když s nějakými drobnými změnami. Celá kniha je de facto příběhem o dospívání a hledání sama sebe, protože hrdinové nejdřív musí pochopit, kým jsou a co od života chtějí, aby si dokázali uvědomit, jestli jim to může fungovat společně. 

Vaughn byla přinucena předčasně dospět, nemá žádné zvláštní cíle ani ideály a vlastně neví, co se svým životem. Sice odmaturovala a plánuje jít na vysokou, jako by však plnila očekávání někoho jiného a ne svá vlastní. Oakley se zmítá v nejistotě ohledně vlastní tvorby. Sice píše nové písně, ty však znějí povrchně a stále stejně. Chtěl by přijít s něčím novým a přerodit se z teenagerovské hvězdičky v solidního dospělého zpěváka. Na to by ovšem napřed potřeboval dospět. Předstírat vztah možná není nejlepší způsob, jak toho docílit, ale co když má Vaughn předpoklady stát se jeho múzou? 

Vývoj vztahu hlavních hrdinů je snadno předvídatelný, to však jistě čtenáře ani v nejmenším nepřipraví o požitek z četby. Špičkování a pošťuchování Oakleyho a Vaughn především v první polovině knihy je nesmírně zábavné, zcela očividně to mezi nimi jiskří a je jen otázkou času, kdy si připustí, že by mezi nimi nemuselo jít jenom o obchodní smlouvu. 

Příběh je vyprávěn střídavě z pohledu Oakleyho a Vaughn, takže čtenář má dostatečnou příležitost seznámit se s jejich myšlenkovými pochody a skrytými pocity. Vnější povaha jejich vztahu je dokreslována vloženými tweety či novinovými články. Kniha je napsána velmi čtivě, drží si svižné tempo a stránky velmi příjemně ubíhají. 

Něco skutečného je typickou YA oddechovkou, která při čtení nevyžaduje mnoho intelektuální námahy, zároveň však není úplně plytká. Právě proto je ideálním odpočinkovým čtením pro romantické duše, které se chtějí nechat potěšit něčím nenáročným, ale humorným a mile zaláskovaným.

Žádné komentáře:

Okomentovat