Erin Watt - Papírová princezna


Pohádky jsou pro děti, protože realita je často mnohem drsnější. Když se ale jmenujete stejně jako proslulá pohádková hrdinka, možná se váš život jednoho dne jako mávnutím kouzelného proutku změní výrazně k lepšímu. Vyšvihnout se z úplného dna na úplný vrchol je snem snad každé dívky. Ale cena za to nemusí být nejnižší. 

Ella si zvykla starat se o sebe sama. Když její matka těžce onemocněla, zajišťovala pro obě obživu, po matčině smrti se rozhodla postavit na vlastní nohy. Chce získat maturitu a po ní nastoupit na vysokou školu. A pokud to znamená, že bude muset tančit ve stripklubech, proč ne. Její plány na takovéto protloukání však zhatí Callum Royal, který se zničehonic objeví v zapadlém městečku, kde nalezla útočiště, prohlásí se za jejího poručníka a odveze ji k sobě domů. Čímž se pro Ellu všechno pekelně zkomplikuje. 

Po dlouhých sedmnácti letech se Ella dozvídá o svém mrtvém otci i jeho přání, aby se ji ujal jeho nejlepší přítel. Callum se k Elle chová skutečně otcovsky, větší problém je s jejími novými "bratry". Ti totiž z návštěvnice, která se usadila v jejich domě, nejsou ani trochu nadšení a jsou odhodlaní udělat jí ze života peklo. To si ale vybrali špatnou osobu. Ella se neprotloukala tak dlouho sama, jen aby se teď nechala terorizovat partou puberťáků. Takže pokud si začnou, ostře jim to oplatí. 

Román je především oddechovým čtením pro dospívající, proto nečekejte žádnou zvláštní hloubku. Příběh je poměrně banální - jak chudá a opuštěná dívka ke štěstí přišla. A že k němu vede celá řada překážek. Psychologie postav je trochu problematická, protože jejich neustálé změny nálad a postojů nejsou úplně věrohodně motivované, s ohledem na žánr se to však dá odpustit. Stejně jako to, že postavy se občas chovají nesmírně hloupě a nedospěle, v čemž vede Ella. Ano, je jí sedmnáct, takže má na nějaké ty excesy právo, její jednání však občas hraničí s logikou i zdravým rozumem. 

Kniha je napsána velmi čtivě, takže stránky rychle ubíhají. Většinou se sice jedná o popisy banálního středoškolského života a z toho plynoucí rivality mezi studenty, řada situací je však nevšedních a velmi zábavných. Slovní potyčky mezi Ellou a bratry Royalovými jsou navíc velmi jiskřivé a nabité vtipem, takže se čtenář slušně baví. 

Papírová princezna není nijak světoborným dílem, v mnoha ohledech je vyloženě na hranici pravděpodobnosti a chování postav často postrádá logiku. Přesto se jedná o příjemnou odpočinkovou četbu, u níž možná budete mít chuť hlavní hrdiny pořádně proplesknout, ale zároveň se s nimi skvěle pobavíte.

Žádné komentáře:

Okomentovat