Ernest Cline - Ready Player One


V roce 2045 je Země dosti děsivým místem. Většina lidí žije na hranici chudoby, přírodní zdroje jsou takřka vyčerpány a každodenní život se podobá boji o přežití. Naštěstí existuje místo, které každému umožní cítit se aspoň na nějakou dobu příjemně. Jmenuje se OASIS a jedná se o počítačovou hru, která vás do sebe doslova vtáhne. A umožní vám stát se naprosto kýmkoliv. 

Wade tráví v OASIS většinu svého času. Jako ostatně celá řada dalších uživatelů. Protože však pochází z chudé rodiny a navíc je odkázán na milosrdenství své tety, tráví prakticky veškerý herní čas na jediném místě - planetě Ludus, kam chodí do školy. Na žádné velké cestování po herním světě s nekonečnými možnostmi mu totiž nezbývají peníze. To by se však mohlo změnit. Stačí zvítězit v Anorakově výzvě, soutěži, kterou zakladatel OASIS spustil v okamžiku své smrti. Ten, kdo jako první otevře tři brány a získá velikonoční vejce, se stane majitelem celé herní platformy a tím pádem i milionářem. Hon za vejcem už zuří několik let, ale stále bez viditelných výsledků. Až do okamžiku, kdy Wade konečně rozlouskne první hádanku. 

Jakmile náš hrdina získá první klíč, rozjede se po celém světě naprosté OASIS šílenství. Hon, který pomalu odcházel na úbytě, se opět rozběhne naplno. Takřka každý hráč touží být tím, kdo ve výzvě zvítězí. A nezůstává pouze u jednotlivců. Vývojářská firma IOI touží ovládnout OASIS, aby jej mohla "zlepšit", tedy proměnit v místo pro pár bohatých vyvolených. A neštítí se žádných prostředků, které jí pomohou toho dosáhnout. Jedinou šancí, jak jim v jejich zvráceném plánu zabránit, je najít vejce dřív než oni. 

Příběh je napsán z pohledu Wadea a je vyprávěn v první osobě. Spíš než s Wadem však tráví čtenáři čas s Parzivalem, jeho avatarem. Většina děje je totiž zasazena nikoli do reálného, ale do herního světa OASIS. Ostatně právě v něm se dějí ty nejzajímavější věci a dochází k dějovým zvratům. OASIS je dokonalá simulace, která díky vyspělým herním technologiím umožňuje doslova existenci v imaginárním světě. Součástí hry se může stát úplně každý. Stačí vytvořit si avatara a zahájit své velké dobrodružství. 

Herní svět OASIS je do detailu promyšlený a má svá přesná pravidla. Ve skutečnosti tady však existuje pouze minimum omezení. Můžete si vybrat, jak budete vypadat, co si koupíte i kam vyrazíte. OASIS nabízí možnosti, které již ve skutečném světě nejsou k dispozici, protože planeta je na tom jednoduše špatně. V dokonalém virtuálním světě se však dá na mizérii reality snadno zapomenout. OASIS totiž nabízí ohromné množství vzrušení a zábavy. Stačí je využít. 

Autor si příběh velmi dobře promyslel a každý, i ten sebenepatrnější detail v něm má své místo a může hrát důležitou roli. Vývoj příběhu stejně jako samotný závěr jsou sice poněkud předvídatelné, to však románu ani v nejmenším neubírá na čtivosti. Stránky ubíhají velmi rychle, protože autor dokonale porcuje napětí a dodává ho přesně tolik, aby se čtenář nechtěl odtrhnout, ale zároveň si nepřipadal přesycen akcí. 

Ready Player One je svižně napsaným románem s originálním nápadem, který jistě potěší nejen milovníky sci-fi a počítačových her, ale třeba také fanoušky popkultury 80. let. Příběh sám o sobě možná není příliš překvapivý, díky stylu psaní a některým nečekaným dějovým zvratům však má potenciál zaujmout široké spektrum čtenářů.

Žádné komentáře:

Okomentovat