Frances Hardinge - Strom lží


Co když nutně potřebujete získat nějakou informaci, ale jediný způsob, jak se k ní dostat, je rozšířit dobře promyšlenou lež? Čím víc lidí vašemu výmyslu uvěří, tím spíš se vám podaří odhalit tajemství, po němž bažíte. Mít v rukou takovou moc je ovšem nebezpečné. Protože se vždycky může objevit někdo, kdo se vás o ni pokusí připravit. 

Reverend Sunderly si udělal slušné jméno jako paleontolog a přírodovědec. V poslední době se však kolem něj začaly šířit divné zvěsti, které ho přinutily opustit Kent a s celou rodinou se uchýlit na ostrov Vane. I tady probíhají vykopávky, takže reverend se má čím zaměstnávat, ovšem jenom do doby, než jeho skandál dorazí i sem na konec světa. Do té doby přátelští obyvatelé ostrova se začnou chovat k celé rodině chladně, ne-li opovržlivě. A to je teprve začátek. 

Jednoho rána je reverend nalezen na stromě pod útesem, kam se podle všeho zřítil. Celý ostrov věří, že spáchal sebevraždu a odmítá mu křesťanský pohřeb. Jen jeho dcera Faith je přesvědčená, že za otcovým podivným úmrtím je něco víc. Nepřímé důkazy jí ukazují na vraždu a ona je odhodlaná přijít věci na kloub. A mohlo by se jí to podařit. Zvlášť když má v rukou velmi cenného pomocníka - tajuplný exotický strom, který výměnou za trochu lží poskytuje ovoce pravdy. 

Příběh je zasazen do druhé poloviny 19. století a historie zde funguje jako skvělá kulisa. Dobové postupy, stejně jako viktoriánská morálka jsou zde zachyceny naprosto přesně. Projevuje se to zejména v pohledu na ženské hrdinky, které mají velký problém se v patriarchální společnosti prosadit. Do příběhu je vnesena spousta předsudků ohledně žen, o jejichž intelektu a duševních schopnostech vůbec je neustále pochybováno, často je dokonce srážen a zesměšňován. 

Hlavní hrdinka Faith je dospívající dívka toužící po otcově pozornosti. Dokázala sama a bez pomoci zvládnout cizí jazyky a pochopit řadu vědeckých teorií, a to jen proto, aby si vydobyla otcovo uznání. Přesto se zdá, že pro reverenda to není dost. Ať už se Faith snaží jakkoliv, v otcových očích je stále jen méněcennou bytostí a podobným prizmatem na ni nahlíží i všichni ostatní. 

Mezi postavami je spousta pokrytců, kteří se chovají podle toho, jak se jim to zrovna hodí. Autorka zcela vědomě pracuje s dobovými předsudky a využívá je k vybudování zápletky. I kvůli tomu působí většina postav nesympaticky a čtenář má problém se ztotožnit s jejich názory a postoji. Postupně se navíc odhaluje skutečný charakter jednotlivých hrdinů a jejich chování díky tomu dostává nový smysl. 

Román má velmi pomalý rozjezd, na přelom ve vývoji si musí čtenáři počkat téměř do poloviny knihy. Samotný závěr je oproti tomu poněkud uspěchaný a v jistém ohledu i nepravděpodobný, uvěřitelnost zůstává v některých detailech hraniční. Vyprávěcí styl jako by odpovídal době, do níž je román zasazen, tedy pozvolnému tempu viktoriánské Anglie. Příběh se nedá označit za nějak zvlášť akční, nejedná se ani o klasický detektivní či napínavý příběh. Spíše o historický román s fantaskními prvky. Přes celkovou atmosféru je však styl vyprávění svěží a stránky příjemně ubíhají. 

Strom lží je dobře vymyšleným příběhem s neotřelým námětem, který velmi umně pracuje s viktoriánskými předsudky a dokáže je využít pro zápletku. Čtenáři by se měli připravit na pomalejší tempo vyprávění a, až na výjimky, ne právě sympatické hrdiny, pokud se však s obojím smíří, mohou si čtení skutečně užít. Jedná se o dobře napsaný, originální příběh, který si nepochybně vychutnají nejen milovníci archeologie.

Žádné komentáře:

Okomentovat