Richelle Mead - Třpytný dvůr


Představte si, že jste chudá dívka zvyklá celý život pracovat a pohybovat se na hranici chudoby a najednou vám někdo nabídne šanci na obrovskou životní změnu. Můžete podstoupit roční vzdělávací pobyt v luxusním domě a následně odjet za oceán do Nového světa, kde si bez obtíží najdete zámožného manžela ochotného snést vám k nohám celý svět. Zní to jako pohádka? Ale přesně tu vám Třpytný dvůr chystá. Alespoň navenek. 

Elizabeth Witmorová se narodila jako hraběnka, ale krom života v luxusu a pohodlí jí její titul mnoho nenabízí. Rodinné peníze pomalu ale jistě mizí v nenávratnu a jedinou šancí, jak si dívka může udržet životní standard, na nějž je zvyklá, je výhodný sňatek. Bohužel nabídky se právě nehrnou. Snad jen od trochu svérázného bratrance, který je posedlý ječmenem a neustále se škrábe na nejrůznějších částech těla. Když se proto Elizabeth dozví o Třpytném dvoře, bere to jako svoji šanci vzít konečně osud do vlastních rukou. Vždyť kde jinde začít psát novou životní kapitolu než daleko za oceánem? 

K tomu, aby vše proběhlo bez obtíží, ovšem bude hraběnka potřebovat pomoc. S novou identitou Adelaide Baileyové a tichou podporou Cedrika Thorna, syna majitele celé instituce, se dostává do prostředí, které je jí na jednu stranu povědomé a na stranu druhou je pro ni zcela nové. Má se zde naučit všechno, co už dávno umí, ale v žádném případě neprozradit svůj původ. Což se snáz řekne než provede. Zvlášť když se v dívčině blízkosti neustále pohybuje Cedric a představa domluveného sňatku s cizím mužem je pro ni stále méně lákavá... 

Děj románu je zasazen do fiktivního fantazijního světa, který je však velmi silně inspirován tím skutečným. Autorka sáhla do amerických dějin a vybrala si z nich příběhy, které její knize dodaly na zajímavosti. Kupříkladu dovoz dívek z Evropy do Nového světa za účelem je provdat, boje s indiány o jejich území nebo zlatou horečku postupně vypukající v různých částech amerického kontinentu. Vlastně by se dalo říci, že příběh je menší exkurzí do dějin USA, až na to, že se zde nedozvíte žádná ověřitelná fakta, pouze něco málo o událostech, které pomáhaly budovat Nový kontinent. 

Celé vyprávění je laděno hodně romanticky, láska hraje v osudech jednotlivých hrdinů zásadní roli. Romantika je místy vyvažována napětím a akcí, přesto zde narazíte na spoustu klasických klišé červené knihovny. Děj plyne spíše pozvolna, nic moc se neděje, ovšem v poslední čtvrtině knihy dochází k zásadnímu zlomu. Celé vyprávění se zrychluje a zápletka je oživena řadou nepravděpodobných momentů. Samotný závěr pak působí trochu jako deus ex machina a nasazuje celému nepravděpodobnému předchozímu vývoji korunu. 

Vypravěčkou je lady Elizabeth, nebo spíše Adelaide, jak se rozhodne přejmenovat. Kniha je napsána ich-formou, čtenář tedy všechno vnímá očima hlavní hrdinky a zákonitě mu proto uniká řada detailů. Autorka si nechává volné pole pro pokračování, protože spousta věcí je nakousnuta, ale nedopovězena, stejně tak řada tajemství zůstává na pokraji odhalení. Vzhledem k tomu, že se má jednat o trilogii a hlavní hrdinka prvního dílu má dvě přítelkyně, v dalších pokračováních se autorka zřejmě bude detailněji zabývat právě jimi. První díl sice zanechává ve čtenáři otázky, zároveň však příběh hlavní hrdinky příjemně uzavírá. 

Třpytný dvůr je oddechovou četbou, kterou ocení především romantické duše. Láska se zde ve správném poměru kombinuje s napětím a akcí, z této vyváženosti vybočuje až samotný závěr. Trochu zamrzí poměrně velké množství tiskových chyb a překlepů, vzhledem k počtu stran se to však dá redaktorům odpustit. V každém případě se jedná o příjemný start série, jehož pokračování doufejme nezklame.

Žádné komentáře:

Okomentovat