George R. R. Martin - Hra o trůny


Ať už je kniha sebelepší, vždy se na ní dá najít aspoň jedna chyba. Martinova sága má pouze jedinou, je naprosto neodložitelná. Nezáleží na tom, že kniha má 800 stránek, jediné, co budete chtít vědět, je, kdo vyhraje tu děsivou hru o trůny. 


Zima se neodvratitelně blíží. Král Robert se vydává na sever za svým dlouholetým přítelem Eddardem Starkem, aby ho jmenoval svým novým pobočníkem. I když se Ned nejlépe cítí na chladném severu mezi svými bohy a rodinou, vydává se na jih do Králova přístaviště, aby splnil svoji povinnost vůči říši. Jenže na jihu na něj nečekají žádní přátele a severští bohové tu nemají žádnou moc. 

Mezitím se nemanželský syn Eddarda Straka, Jon Sníh vydává na sever na Zeď, aby se přidal k černým bratrům a chránil říši před nebezpečím za ní. Jenže zima se blíží a jediné v co můžou lidé v království doufat, je, že Zeď bude dostatečně vysoká. 

A na dalekém východě za Úzkým mořem se skrývají potomci poraženého krále - Viserys a Daenerys Targaryen, potomci draků, kteří se snaží získat své království nazpět. 

Jak lze snadno poznat, děj knihy je poměrně složitý a vystupuje v něm obrovské množství postav. Přesto jsem nikdy neměla pocit, že bych se v knize začala ztrácet. Vše je promyšlené do posledního detailu a každý hraje v příběhu svou roli. 

Celá kniha je vyprávěna z pohledu osmi různých postav. Každá má větší nebo menší prostor, přesto jsou všechny nesmírně důležité. Na postavách stojí celý děj a ony se k němu staví svým vlastním způsobem. A všechny jsou dokonale lidské - nikdo není vyložený dobrák ani zloduch. Všichni se snaží dosáhnout svého vytouženého cíle za použití intrik, lží a podvodů, přesto ale nemáte problém zamilovat si i toho největšího zloducha. Poctivost a čest se totiž v Sedmi královstvích nenosí a několik hlavních postav si to záhy uvědomí. 

"Když hraješ hru o trůny, buď zemřeš, nebo zvítězíš." 

Celá sága je prezentována jako fantasy, a i když se zde mluví o stínokočkách, zlovlcích a dracích, celý svět je spíše temným středověkem, kde tato bájná stvoření ožívají pouze v legendách. Ale na každé legendě je něco pravdy a nikdy nevíte, kdy se pouhá pověra stává skutečností. 

Jak sám Martin píše v doslovu, ďábel se skrývá v detailech. A v této knize je detailů spousta. Je proto nutné ji číst pozorně a možná vám dojde, že spousta věcí není taková, jaká se zdá. Možná na to přijdete stejně jako já při druhém čtení, možná vám někdo pomůže, ale odhalení budou vskutku více než překvapivá. 

Hra o trůny je kniha, která si rozhodně zaslouží označení epické fantasy, protože na svým stránkách Martin rozehrává příběh, kvůli kterému ho budete milovat a zároveň ho budete nenávidět za vraždy vašich oblíbených postav. Přesto se kniha zapíše do vaší paměti a vy budete okamžitě sahat po jejím pokračování, protože hra o trůny se nikdy nepřestává hrát.

Žádné komentáře:

Okomentovat