Gregory David Roberts - Šantaram


Všechno to začíná ve chvíli, kdy hlavní hrdina přilétá do Bombaje a stává se anonymním cizincem v šumu velkoměsta. Ztratit se v chaosu indických ulic není žádný problém. Ostatně, je to místo, kde vás nikdo nehledá ani nepodezírá. Indie je státem plným lidí se srdcem na dlani. Krom rodilých Indů tu však žije i celá řada cizinců ze všech koutů světa. A tahle druhá nejlidnatější země světa je ochotně přijímá. 

Hlavní hrdina příběhu Lin toho v životě už stačil zažít hodně. Na to, že je mu něco málo přes třicet, se jeho životopis skví všemožnými dobrodružstvími, z nichž většina je nelegální. Ostatně ani jeho příjezd do Indie nebyl jen tak. Napřed musel utéct z ostře střeženého australského vězení, kam se dostal pro ozbrojené loupeže. A za jeho násilnickou minulostí nestojí nikdo jiný, než žena. Náš hrdina se nejprve zamiloval a oženil, ovšem manželství ztroskotalo a Lin přišel o dceru. Ze zoufalství se dal na drogy a závislost na heroinu ho dovedla až na cestu zločinu. Za své přestupky si měl odsedět víc než dvacet let, nakonec však zvládl jen tři a pláchl. A právě o jeho životu na útěku je román Šantaram

Zůstává otázkou, do jaké míry je román skutečně autobiografický a do jaké míry jde o fikci. Vzhledem k tomu, že jde o poměrně napínavé čtení, dá se předpokládat, že se autor v některých případech jen inspiroval vyprávěním někoho jiného. Jisté však je, že dokáže čtenářům perfektně přiblížit prostředí Bombaje v osmdesátých letech minulého století. Je to město, ve kterém na sebe ostře naráží kontrasty - multimilionáři v luxusních vilách na pláži a proti nim ilegální slumy s tisíci obyvatel, veselý rej bollywoodských filmů versus opiová doupata pěstující statisíce závislých. Bombaj je město prolezlé drogami a alkoholem, sexem, černým trhem, nelegálními penězi a mafií... Lin se postupně stává součástí toho všeho, srůstá s městem i jeho obyvateli a zaplétá se do složitého soukolí jeho běhu. 

Na úctyhodném stránkovém rozsahu nám autor představí celou řadu fantastických charakterů, které se stávají Linovými průvodci a jejichž osudy se navzájem proplétají. Ať už je to věčně usměvavý Prabhákar, tajuplná a snad právě proto okouzlující Karla nebo celé město řídící Kádirbháí. Každý má v příběhu své nezastupitelné místo, byť by jeho role byla sebemenší. A pak je tu Lin - bývalý trestanec s ušlechtilou duší, který se snaží najít své místo ve světě. 

Charakterizovat Šantaram jedním nebo třeba jen pár slovy nejspíš ani nejde. Je to mimořádně dobře  napsaná kniha o hledání sebe sama a té správné životní cesty. O přátelství, lásce, zradě i smrti, strachu i odvaze, vzestupech a pádech. Je plná moudrých myšlenek a poetických popisů a především z ní naplno vyzařuje atmosféra Indie. Pohled někoho, kdo tuto zemi přijal za svou a neprojíždí jí jako nějaký náhodný turista. 

Pokud máte rádi příběhy o střetávání různých kultur a s chutí se podíváte do hlubin mafiánského podsvětí, pak je Šantaram to pravé čtení pro vás. A navíc je to báječný způsob, jak okusit atmosféru Indie, aniž byste museli vytáhnout paty z domu.

Žádné komentáře:

Okomentovat