Horečka sobotní noci


Hudba, texty: Bee Gees 
Překlad: Adam Novák 

Premiéra: 30. 9. 2014 (derniéra prosinec 2016)
Uvádění: Divadlo Kalich 

Režie, choreografie: Ján Ďurovčík 

Obsazení (vypsala jsem všechny alternace, tučně jsou zvýrazněni zpěváci, kteří hráli v den naší návštěvy) 
Tony - Jan Kříž, Přemysl Pálek 
Stephanie - Markéta Procházková, Alžběta Bartošová 
Bobby - Roman Tomeš, Jan Tenkrát 
Anette - Michaela Doubravová, Marie Blahynková 
Double-J - Zbyněk Fric, Petr Novotný 
Otec/DJ - Michal Pleskot, Antonín Moravec 
Matka - Lucie Novotná, Veronika Bošjaková 
Pete (a další role) - Antonín Moravec, Juraj Bernáth 
Frank jr., Jay - Oldřich Smysl, Martin Bačkovský 
Gus - Petr Šudoma, Ladislav Korbel 
Tanečnice (a další role) - Gloria Mielniková, Adéla Hájková, Kristina Kohoutová, Eva Miškovič, Kateřina Górnioková, Pavla Harangová, Ivana Krutská, Tereza Machová, Eliška Mašterová, Veronika Šlapanská 
Tanečníci (a další role) - Peter Dolinajec, Jiří Minařík, Matěj Cichra, Vojtěch Vlasák, Lukáš Prokop, Radek Fišer, David Schimmer, Miroslav Martinovič, Jozef Antálek, Ivan Martiš 

Délka představení: 2 h 20 

Muzikál plný hitů legendární skupiny Bee Gees spatřil světlo světa v roce 1998, kdy se konala premiéra na londýnském West Endu. Slavnou americkou Broadway pak tento kus dobyl hned následujícího roku. Tvůrci víceméně přenesli známý film s Johnem Travoltou v hlavní roli na prkna, co znamenají svět. U příležitosti patnáctého výročí uvedení na Broadwayi se muzikál dočkal i své české premiéry. A rozhodně obstál se ctí. 

Tony a Stephanie, to je setkání dvou různých světů. Ona je krásná, chytrá, ambiciózní a žije i pracuje na Manhattanu. Ve čtvrti boháčů a nekonečných možností, pokud umíte zaklepat na ty správné dveře. On je černou ovcí rodiny, která nikdy nic nedokázala a jen se fláká po nocích. Když se ti dva setkají, zdá se, že nemohou mít nic společného. Jediné, na čem se shodnou, je vášeň k tanci. A právě z toho důvodu se stanou partnery pro soutěž tanečních dvojic. A možná, třeba náhodou, přeskočí i jiskra... 

Hlavní slabinou muzikálu je nedostatečně nosná dějová linka. V podstatě sledujeme příběh losera, kterému sice trochu vadí, že je loser, ale nedělá nic, aby to změnil. V čemž ho podporuje parta kamarádů, jejichž jediným životním cílem je chodit po diskotékách a hledat povolná děvčata, co s nimi stráví noc. A světe div se - dívky nijak neprotestují, většina se ochotně nechá odvést do auta, těch pár romantiček mezi nimi sní o tom, že po ukojení sexuální žádostivosti přijde i prstýnek. Žádná jednotná dějová linka - start, od nějž by příběh směřoval, a cíl, k němuž by se ubíral, však neexistuje. 

Divácky dost nepříjemná je rovněž značná střihovost, a to především v první půli. Obvykle zazní diskotékový hit zaplněný energickou choreografií, následuje zatmívačka, krátká činoherní vsuvka, další zatmívačka, ještě kratší činoherní vsuvka, zatmívačka a při troše štěstí další nálož disca. Nemohu se ubránit dojmu, že na velkém jevišti by se podobných meziher dalo vyvarovat, Kalich však žel ničím podobným neoplývá, a proto musí divák přetrpět spoustu temných meziher. 

České texty k jednotlivým písním pořídil Adam Novák a z větší části se jedná o povedenou práci. Občas možná trochu ujel ve výrazech, především zmínka o Facebooku v duetu mezi Tonym a Stephanií je trochu nemístná, na druhou stranu však diváky spolehlivě pobaví. Vtipných pasáží v muzikálu není mnoho. Některé lehce hraničí s trapností, rovněž sexuálních narážek a otevřeně sexuálního chování je příliš. Najdou se však i světlé pasáže - kupříkladu první rande Tonyho a Stephanie u kávy je skutečně zábavné. 

Na čem však představení skutečně stojí i leží, jsou taneční čísla. Ján Ďurovčík opět předvedl, že je mistrem svého řemesla a nebojí se z herců sedřít kůži, aby výsledek k něčemu vypadal. Díky tomu všichni protagonisté doslova potí krev, ale celkový efekt stojí za to. Jak company, tak zpěváci podávají výkony na hranici svých možností, někteří prakticky neslezou z jeviště (což platí především o Tonym), ale nikdo nedává najevo únavu a stále udržují úsměv na rtech. A že to musí být sakra fuška.

Pojďme se nyní v krátkosti věnovat obsazení. Měla jsem možnost zhlédnout pouze jednu alternaci rolí, proto nemohu srovnávat, podělím se však aspoň o své dojmy. Začnu s taneční company, která je naprosto skvělá, sehraná a ve výkonech nejsou znatelné rozdíly. O hlavních protagonistech bohužel nelze říct to samé. 

Tony v podání Přemysla Pálka je po všech stránkách vynikající. Zvládá komediální i vážnou polohu své role, umí nasadit tu správnou grimasu, skvěle tančí i zpívá. Je vidět, že si představení užívá a proměnu z floutka a rodinného vyvrhele v člověka s alespoň nějakými ambicemi, zvládá skvěle. 

Tonyho kamarád Bobby v podání Jana Tenkráta je ve své podstatě strašně nešťastný kluk. Nikdo ho nechápe, nikdy nemá čas si s ním promluvit a hlavně nikdo nevidí, jak se natahuje pro číkoli pomocnou ruku. Pěvecky i herecky je skvělý, taneční výkon pro tuto postavu není prioritní a toho přitroublíka, co se na parketu právě neosvědčil, hraje Honza výborně. 

Z mužských výkonů bych ráda vyzdvihla ještě Zbyňka Frice a jeho Double-J. Přestože Zbyněk už překročil čtyřicítku, vůbec byste to na něm nepoznali. Ulítlého puberťáka dokáže vystihnout přesně a tanečně odvádí naprosto obdivuhodnou práci. 

Ženské osazenstvo je podstatně skromnější. Vlastně tu máme jen dvě větší role - Anette a Stephanii. Anette Míši Doubravové je svým způsobem naivní holčička, která by se strašně chtěla vdát, ale neví jak na to. Pořád tlačí na pilu, nadbíhá Tonymu, kde může, a úspěch se ne a ne dostavit. Tanečně je Míša vynikající, příležitostí ke zpěvu mnoho nemá. Vlastně jedinou sólovou píseň, kterou však odzpívá s přehledem a těmi správnými emocemi. 

Betka Bartošová v roli Stephanie pro mě byla trochu zklamáním. Jak pěvecky tak tanečně je vynikající, dokonce už se jí podařilo celkem obstojně se zbavit slovenského přízvuku, nedokázala jsem však přijít na chuť jejímu hraní, alespoň v některých momentech. Tu mrchu, za niž se vydává v první půli, jí prostě nevěříte. Emočně hlubší scény však dokáže výtečně procítit a diváky přesvědčí. 

Horečka sobotní noci celkově není špatný muzikál, jen má spoustu slabin. Asi se úplně nehodí na malé jeviště Kalichu - taneční čísla by si rozhodně zasloužila větší prostor i ansámbl. Stejně tak řada zatmívaček by se dala odstranit, pokud by scéna skýtala více prostoru. Texty písní možná nejsou úplně nejlepší, v porovnání s některými jinými však stále ještě poslouchatelné jsou. Absence silného příběhu nebo spíš jakéhokoliv pořádného děje pak z Horečky dělá něco, co možná funguje jako film, ale na divadlo se nehodí. 

Co představení jednoznačně pozvedává, jsou nadprůměrné výkony všech aktérů. Taneční čísla mají šmrnc a dynamiku, herci hrají s nasazením a je vidět, že je to baví. Klobouk dolů především před oběma alternacemi Tonyho, protože toho tance, který navíc často musí skloubit se zpěvem, je skutečně hodně. 

Mám za to, že Horečku sobotní noci si užijí především milovníci Bee Gees a diskotékových rytmů. Právě hudba a tanec jsou v tomto případě tím hlavním, oč běží. Nečekejte žádný promyšlený děj ani hloubku citů, je to prostě taneční show, jejímž účelem je pobavit a roztančit sál. A myslím, že to druhé, se rozhodně podařilo. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat