Listopad


Autor: David Mamet 
Překlad: Ester Žantovská 

Premiéra: 7. 6. 2014 
Uvádění: Divadlo ABC 

Režie: Petr Svojtka 

Obsazení 
Charles Smith - Michal Dlouhý 
Archer Brown - Jiří Hána 
Obchodní zástupce Národního svazu chovatelů krocanů - Jaroslav Vlach 
Clarice Bernsteinová - Lenka Zbranková 
Dwight Greckel - Zdeněk Vencl 

Délka představení: 2 h 15 

Být americkým prezidentem není vůbec legrace. Zvlášť když se blíží konec vašeho funkčního období, vaše preference jsou na nule a všechny peníze z fondů se dávno rozkutálely. Jak přimět lidi, aby volili radši vás a ne vašeho protivníka, přestože za poslední čtyři roky jste pokopal, co se dalo? A to už vůbec nemluvíme o tom, že jednu kapsu máte prázdnou, druhou vysypanou a zoufale potřebujete nějaký finanční obnos, abyste vůbec mohli zahájit kampaň... 

Chuck Smith je v nezáviděníhodné situaci. Čas se mu pomalu nachyluje, další nejspíš nedostane, a proto se důstojný odchod zdá jediným správným řešením. Až na to, že jeho manželka si to takhle určitě nepředstavovala a chce s sebou z Bílého domu odnést aspoň něco. Ovšem knihovnu nedostane ani náhodou a dokonce ani sedačku z oválné pracovny jí nikdo nedaruje. A mít na krku rozladěnou manželku, to by si Chuck radši ušetřil. Zbývá jen jediné řešení - když se k penězům nemůže dostat po dobrém...

Listopad je silně nekorektní politickou fraškou, která však skvěle ilustruje stav současné vysoké politiky. A to nejen té americké. Neuvěřitelně propracovaný korupční systém totiž není žádnou novinkou ani v našich končinách. Prostě účel světí prostředky a zoufalá doba si žádá zoufalé činy. O děj tady ve skutečnosti zas až tak moc nejde, spíše o vykreslení atmosféry a prezentování současných problémů. 

Hra je postavena víceméně na řadě bonmotů, které mají naprosto přesné načasování. Milovníci českého jazyka a zástupci starší generace ať se předem připraví na silnou hovorovost a velké množství sprostých slov. Prezident nadává jako dlaždič, což je především projevem jeho zoufalství a celkového rozladění nad systémem, který ho nejprve vynesl vzhůru a teď ho chce bez milosti zadupat do země. Vzhledem k tomu, že Chuckových promluv je ve hře zdaleka nejvíc, vulgarismů si divák skutečně užije. Na druhou stranu, jejich použití je pochopitelné a korektní vyjadřování ostatních postav celkový dojem vyrovnává. 

Listopad stojí především na excelentních hereckých výkonech. Vzhledem k velkému množství bonmotů, které musejí vyznít tím správným způsobem, je tady minimální prostor pro improvizaci. Spíš by se dalo říci, že vůbec žádný. Herci tak musí své party znát skutečně skvěle, protože každá chybička může celkový dojem zkazit. I přesto však dochází k humorným momentům, které v textu nejsou - především k různým přeřeknutím a zakoktáním, kterým se zasmějí i herci sami. 

V hlavní roli prezidenta Charlese Smithe se představuje Michal Dlouhý a odvádí vskutku skvostnou práci. Tak trochu bačkora, tak trochu podpantoflák a tak trochu bez vzdělání. Prezident je zde představován jako obyčejný člověk, který není ani pronikavě inteligentní ani oslnivě charismatický, ale přesto se mu povedlo získat prezidentské křeslo a v úřadu se udržet především díky týmu schopných pomocníků. 

Skvělým sekundantem je Michalovi jeho tajemník Archie v podání Jiřího Hány. Muž nepochybně schopnější a chytřejší než prezident, který je však ve své pozici spokojený. Jeho jediným úkolem je krotit prezidentovy výlevy a vytahovat ho z problémů. A taky je tak trochu sekretářkou, protože zvedá neustále zvonící telefon. Občas si dokonce musí zahrát na akrobata a chytat ho po celé místnosti. :) 

Ostatní postavy jsou spíše okrajové a slouží k dokreslení celkové atmosféry. Bernsteinová je autorka prezidentových projevů, které jsou tak dobré, že prezident působí chytřejší, než ve skutečnosti je. Má velký sen o spokojené rodině, kterou by ráda vytvořila se svou lesbickou partnerkou a adoptovanou dcerkou. Otázka zní, jestli ji v tom prezident podpoří. Obchodní zástupce Národního svazu chovatelů krocanů ani nedostal jméno a je to typický konzervativní dědula, který nesnáší pocit porážky a odmítá se nechat vydírat, přesto nakonec vždy přistoupí na to, co se po něm chce. A Dwight je indiánský náčelník vyzbrojený tomahawkem a ochotný ho použít kvůli urážce na cti. 

Scéna je úsporná, ale vytváří dokonalou iluzi oválné pracovny. Všeho všudy sestává z pohovky, stolku a masivního psacího stolu. V pozadí je umístěno pomalované plátno, díky němuž má divák pocit, že skutečně nahlíží do Bílého domu. Kostýmy jsou velmi jednoduché - prostě klasická úřednická, či spíše politická, móda. 

Celkově je Listopad skutečně vtipnou podívanou, která dává nahlédnout pod pokličku světové politiky. Na jednu stranu je to o ničem a hemží se to sprostými slovy, na druhou stranu jde o hru plnou bonmotů, absurdních situací a perfektních hereckých výkonů. A na co jiného by se měl člověk vypravit v pochmurném listopadu než právě na Listopad? Určitě vám zvedne náladu. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat