Drž mě pevně, miluj mě zlehka


Autor: Robert Fulghum/Miroslav Hanuš 
Překlad: Jiří Hrubý 

Premiéra: 8. 6. 2013 (derniéra květen 2017)
Uvádění: Divadlo ABC 

Režie: Miroslav Hanuš 

Obsazení 
Aristofanés Joyce III., Aristo, muž na rozcestí - Jiří Hána 
Aristofanés Joyce II., jeho otec - Jiří Klem 
Billy Rice, úspěšný právník - Tomáš Novotný 
Oskar O'Malley, klidná bezpečnostní síla - Zdeněk Vencl 
Hello Silvermanová, majitelka a duše tančírny - Henrita Hornáčková 
Marisol Machado, vášnivá novinářka - Stanislava Jachnická 
Dulci Maria, vynikající slepá tanečnice - Lucie Pernetová/Barbora Janatková 
Frieda, hruškovitá barmanka - Veronika Janků 
Angel, malíř a bohém - Zbyněk Fric 
Rút, vdova, první žena Clerence - Jana Drbohlavová 
Clerence, vdovec, první manžel Rút - Lubomír Lipský 
Che, dívka v zeleném - Patricie Soukupová 
Lady Olivier, majitelka nových kloubů - Radka Fidlerová 
Annie Oakleyová, dlouho a šťastně vdaná - Hana Doulová 
Vivien Leightová, učitelka vaření - Evellyn Pacoláková 
Scatterbrain, teoretická fyzik - Viktor Dvořák 
Peter Shy, překvapivý typ - Petr Klimeš 
James Brisk, pošťák a entuziasta - Zbigniew Kalina 
Robert De Niro, šťastný člověk - Jaroslav Vlach 
Nerozhodný muž - Radek Ježil 
Harmonika - Jaroslav Brabec 
Kytara - Lukáš Pelikán/Jaroslav Friedl 
Kontrabas - Pavel Peroutka/Pavel Lžičař/Jiří Hilgart 
Housle - Gabriela Vermelho/Dana Jelínková/Ludmila Budínská 
Tanečníci tanga - Radka Šulcová/Veronika Beďanová, Marek Hilšer/Jan Hnilička 

Délka představení: 2 h 20 

Pokud vás nezničilo čtení obsazení a zajímalo by vás, kdo se pod všemi těmi zvláštními jmény a charakteristikami skrývá, rozhodně neváhejte a zajděte si do divadla na Drž mě pevně, miluj mě zlehka. Nejspíš nebudete celou dobu vřískat smíchy, ale přesto se příjemně pobavíte a odpočinete si. 

Aristo je úspěšný právník, přesto se najednou ocitá na životní křižovatce a musí se rozhodnout, co od života vlastně chce a čeká. Rád by se osamostatnil, zařídil si vlastní praxi, do toho však stále v duchu slyší otcův hlas s výčitkou. Celá jeho rodina jsou herci nebo je to k divadlu aspoň táhne. A on? Stal se právníkem. Sice slušným, ale přesto nudným a neschopným jít do něčeho spontánně. To se ale musí změnit. A pomoci by mu mohla tančírna Century v Seattlu... 

Tančírna je místem, kde se setkávají lidé, kteří by o sebe jinak ani nezakopli. Nemají stejné zaměstnání, jsou různého věku i zájmů, jedno je však spojuje - chtějí se naučit argentinské tango. Tanec, kde nejde ani tak o kroky, jako o prožitek a absolutní důvěru páru. Je to milostný souboj, v němž oba mohou zvítězit. Tango je vášeň, odvaha, spontánnost... Je to životní styl, kterým dáváte najevo, že se nebojíte výzev. 

Drž mě pevně, miluj mě zlehka není jednolitým příběhem. Ve skutečnosti je to mozaika lidských osudů. Jedinců, kteří na sebe narazili náhodou a opět se rozejdou, nebo naopak najdou v tančírně svůj osud. Předvést něco podobného na jevišti je rozhodně ambiciózním projektem a nemusí to vyjít. V tomto případě se to však povedlo. Režisér Hanuš si vzal Fulghumův text, doplnil ho hudbou a tancem a vytvořil na jevišti dokonalou atmosféru malé americké tančírny, která svým návštěvníkům nabízí mnohem víc, než je hodiny tance. 

Hra není třeskutě vtipná ani nehýří akcí. Ale o to tady vůbec nejde. Je to příběh o hledání životní cesty, rozhodování se, sbírání odvahy. Je to příběh lidí, kteří si splnili svůj sen, ještě než poznali, že po něm vlastně touží. Na jejich místě by mohl stát kdokoliv z nás, protože jsou úplně obyčejní. Dokázali však vybočit z řady všednosti a udělat velký odvážný krok do neznáma. 

Mluvit v tomto případě o hereckých výkonech by byla práce velmi nevděčná. Hra totiž není postavena na jednotlivých výkonech, ale na celku. V podstatě má každý jen malou úlohu, třeba pouhých patnáct minut čistého času. Ale dokáže ho beze zbytku využít. Všichni hrají a především tančí, jako o život. Atmosféra vášnivého tanga dýchne až do hlediště a v mnohých vyvolá touhu taky si to zkusit. 

Drž mě pevně, miluj mě zlehka je odpočinkovou podívanou, která od diváků nevyžaduje složité přemýšlení ani pídění se po skrytých významech. Je to milé představení, které dokáže nabít pozitivní energií a třeba i inspirovat k tomu, abyste zkusili se svým životem něco udělat. Protože každý si může zvolit, čím bude, stačí jen chtít.

Žádné komentáře:

Okomentovat