V+W Revue


Autor: Jiří Janků, Petr Svojtka 

Premiéra: 15. 11. 2014 (derniéra červen 2018)
Uvádění: Divadlo ABC 

Režie: Petr Svojtka 

Obsazení 
Hanuš Bor 
Vasil Fridrich 
Veronika Gajerová 
Barbora Janatková 
Veronika Janků 
Pavel Juřica 
Zbigniew Kalina 
Radim Kalvoda 
Lucie Pernetová 
Roman Říčař 
Veronika Svojtková 

Délka představení: 2 h 35 

Od dob Osvobozeného divadla už utekla pěkná řádka let, jeho činnost si však diváci nyní mohou připomenout díky novému představení divadla ABC V+W Revue. Tvůrci si vybrali to nejlepší a nejtypičtější z tvorby slavné autorské dvojce Voskovec-Werich a vytvořili dvouhodinovou revue mapující zhruba deset let činnosti Osvobozeného divadla před válkou. 

Představení nemá žádný ústřední příběh, který by se vinul celou jeho délkou. Jedná se spíše o řadu na sebe navazujících scének, jež však dodržují jistou chronologii - totiž od vzniku do uzavření Osvobozeného divadla. Historie instituce a zlomové momenty v jejím vývoji jsou poměrně podrobně popisovány, ať už scénkou nebo hereckým komentářem, a nesmí chybět nic, co bylo pro pány Voskovce a Wericha typické. 

Slyšeli jste třeba, co je to forbína? Ne? Nevadí, herci vám to předvedou, a to rovnou dvakrát. Stejně tak budete mít unikátní možnost zhlédnout Vest Pocket Revue v pouhých deseti minutách a dozvíte se, kde se vzal její název. A nesmí chybět ani skvělý orchestr Jaroslava Ježka, který patřil k nejlepším v Praze a Ježek si na něm skutečně zakládal. 

Ke správné revue patří pochopitelně hudba a tanec a ani v nové inscenaci proto nesmí chybět. Autoři nabízejí řadu známých Ježkových písní ve zbrusu nových aranžích, které jim dodávají současný ráz, ale zároveň zachovávají patinu let třicátých. Některá hudební čísla jsou doprovázena tanečními výstupy. 

Scéna není příliš komplikovaná, většina kousků se dá snadno přesunout a přeskládat podle potřeby. Vévodí jí však dvě velká písmena V a W, tedy iniciály obou tvůrců, jimž hra vzdává hold. A nechybí ani Ježek. :) Kostýmy jsou zářivé, elegantní, často v duchu třicátých let, obvykle však spíše nadčasové a dobově těžko zařaditelné. Jiné převleky odpovídají tradici Osvobozeného divadla. 

Mluvit o hereckých výkonech je v tomto případě poněkud komplikované, protože tu vlastně nejsou role, které by herci mohli ztvárňovat. Všichni vystupují jakoby za sebe, i když podle předepsaného scénáře. Přesto se jim daří, ve scénkách, které to potřebují, budit dojem bezprostřednosti a improvizovanosti. Přeci jen - nacvičená forbína by působila trochu divně. 

Všichni tančí, zpívají, hrají, pobíhají po jevišti sem a tam a ani na moment se nezastaví. Herecky se tedy jedná o dost náročnou práci. Pauzy mezi výstupy, v nichž se herci musí převlékat, jsou tak krátké, že budí obdiv, jak krásně to stíhají. 

Záměrem V+W Revue je především vzdát hold zakladatelům Osvobozeného divadla Voskovci a Werichovi, a to se jí daří. Neznalí diváci se poučí o prvorepublikové divadelní tvorbě, znalí si tuto éru prostřednictvím představení připomenou. Jedná se o dvě hodiny inteligentního humoru a výjimečné atmosféry. A jen tak pro zajímavost, divadlo ABC působí právě v místech, která v minulosti obývali Voskovec a Werich se svým Osvobozeným divadlem. Takže tato revue je tak trochu návratem jejich tvorby domů...

Žádné komentáře:

Okomentovat