Isabel Allende - Zorro


Přiznávám, že jsem asi čekala něco trochu jiného. Trochu víc Zorra, trochu víc romantiky. Přesně tak, jak to znám z divadla a filmů. Čekalo mě však zklamání. Celý román je spíš jen popisem zrození legendy a skutečných hrdinských skutků je v něm poskrovnu. A když na to přijde, čtenář se ani nedozví, kdo postavy skutečně jsou. Jako by se autorka nechtěla jejich charaktery a pohnutkami příliš zabývat. Ale vezměme si to popořádku...

Přesuňme se do Kalifornie počátku 19. století, kdy tato země stále ještě náleží Španělsku a myšlenka nezávislosti sem ještě nedoputovala. Právě v tomto prostředí přichází na svět Diego de La Vega, jediný syn Alejandra de La Vegy a jeho manželky Reginy, původem indiánské bojovnice. Osud tomu chce, že v té samé době se narodí i indián Bernardo. Oba chlapci tak vyrůstají společně pod vlivem indiánské i evropské výchovy a mají velké ideály i plány do budoucna.

Protože americký venkov nemůže chlapci poskytnout dostatečné vzdělání, rozhodne jeho otec o dlouhé cestě do Evropy. V Barceloně, v domě jeho přítele, má chlapec získat potřebné vědomosti, zlepšit se v boji a osvojit si další ctnosti. Pak se s pomocí boží může vrátit zase domů. V tu chvíli ještě nikdo netuší, jaký koloběh událostí se Diegovým odjezdem nastartuje. Právě ve Španělsku totiž probíhá jeho přeměna z obyčejného amerického mladíka v Zorra mstitele, ochránce slabých a utlačovaných.

Diego je mladík spíše obyčejný. Nijak zvlášť pohledný ani ničím výjimečný. Má však pevnou vůli a chuť učit se. Zatímco jako Diego je snadno přehlédnutelný a žádná žena z něj není příliš unesená, Zorro jakožto tajemný hrdina je hoden obdivu. Každý by chtěl vědět, kdo že se to skrývá pod maskou - ať už s přátelskými nebo nepřátelskými úmysly. Ve skutečnosti nikdo neví, o co Zorrovi jde. Objeví se vždy znenadání, způsobí trochu rozruchu a zase zmizí. Nezabíjí, pokud přímo nemusí, nekrade a netouží po slávě. Tak co je tenhle maskovaný muž vlastně zač?

Kniha Isabel Allende je příběhem o začátku Zorrovi dráhy. Dozvíme se toho spoustu o jeho dětství a dospívání, dospělost je však ponechána tak nějak stranou. Chybí pořádnější milostná zápletka a vlastně chybí i pořádnější dobrodružství. Nemůžu říct, že by byl příběh úplně špatný, jen nenaplnil moje očekávání. Zorro má být romantickým hrdinou, jemuž ženy padají k nohám, ale on zůstává věrný své jediné pravé lásce. Čtenářky by z něj měly být u vytržení, ne pochybovat o jeho schopnostech.

Upřímně řečeno, ze Zorra podle Isabel Allende jsem byla poněkud rozpačitá a hlavně zklamaná. Většinou od knih žádná očekávání nemívám, prostě se nechávám překvapit. Tentokrát však byla zklamána i moje neexistující očekávání. Myslím, že v budoucnu po nějakém dalším Zorrovi sáhnu, rozhodně to však bude podání jiného autora. Svých iluzí o romantickém hrdinovi s kordem v ruce a černou maskou se prostě jen tak nevzdám. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat