Samantha Shannonová - Kostičas


Mladinká autorka Samantha Shannonová je označována za novou Rowlingovou. Tedy aspoň to tvrdí přebal knihy. Nic proti, ale takových nových Tolkienů, Martinů nebo Rowlingových čtenářský svět měl a nakonec se z nich vyklubali jen další průměrní autoři. Samantha má s tvůrkyní Harryho Pottera společné jen jediné, fungl nový svět odehrávající se v Anglii. 

Kniha začíná rokem 2059 v Londýně. Londýn, ale už dávno není starým dobrým Londýnem, nýbrž citadelou ovládanou společností Scion. Scion potlačuje vše nadpřirozené, a není proto divu, že vypravěčka celého příběhu Paige Mahoneyová to nemá snadné. Pracuje v Londýnském podsvětí pro svého vidopána Jaxona Halla. Ten okolo shromažďuje pouze jasnovidce se speciálními schopnosti a mezi takové patří i Paige. Paige je jasnovidka sedmého, tedy nejvyššího stupně. Je schopná vidět éter (tedy jakousi magickou auru) ostatních lidí, způsobit jim bolesti hlavy nebo krvácení z nosu. A Jax je přesvědčen, že je schopná pomocí éteru i zabíjet. Jaxonova předpověď se brzy vyplní, když Paige při sebeobraně zabije dva četníky scionské policie. 

Okamžitě je převezena do Oxfordu. Do města, které zmizelo z map už před dvěma stovkami let. V tomto městě vládnou Refájci. Podivné bytosti, které údajně střeží svět před jinými nadpřirozenými bytostmi - Emejci. Paige je vtažena do pro ní nového světa a čelí rozhodnutí. Stane se součástí nového světa nebo bude vzdorovat? A kdo je tajemný Strážce, který se o ni zajímá možná více než je zdrávo? 

Zásadním problémem celé knihy je lehká zmatečnost. Ihned po otevření je čtenář vržen do děje a je zaplaven novými slovy, výrazy a dalšími věcmi, které mu naprosto nic neříkají. Na konci knihy je sice slovníček některých pojmů, ale i přesto je snadné se v příběhu ztratit. Na začátku proto není výjimkou, když přemýšlíte, kdo je ten hodný a kdo zlý. A o co vlastně všem jde. 

Pro mě dalším zásadním nedostatkem je malá dějovost. V knize se totiž skoro nic neděje. Tedy aspoň nic tak zásadního, co by mě dokázalo zvednout ze židle. I když se spousta věcí postupně vysvětluje, další nám zůstávají ukryté, což naprosto chápu. Jedná se totiž o první díl heptalogie a je jasné, že další informace dostane čtenář v následujících pokračování. Přesto se nabízí otázka. Bude mít autorka dostatek děje na dalších šest knih? 

Co musím autorce pochválit je slovní zásoba. Je vidět, že studovala jazyk a ve své rodné řeči se vyzná. Líbilo se mi, jak si vyhrála se slovy, jak vymyslela spoustu nových názvů.... plus, jak je překladatelka dokázala přeložit. Protože to rozhodně nebyl lehký úkol. 

Musím přiznat, že jsem po knize sáhla hlavně ze zvědavosti. Po tolika recenzích, které příběh vyzvedávaly do nebes, se nemohlo jednat o špatnou knihu. A přesto jsem ji dočítala lehce zklamaná. Není to špatné, ale zároveň to není ani skvělé. Pro mě to je zkrátka takový průměr. Neurazí, ale ani nenadchne. Ale možná mě pokračování přesvědčí o opaku a Samantha Shannonová se zapíše do dějin literatury stejně jako J. K. Rowling.

Žádné komentáře:

Okomentovat