J. K. Rowling - Prázdné místo


J. K. Rowling. Jméno v dnešní době natolik známé, že věřím, že pokud bych ho vyslovila kdekoli na světě, děti by věděly, o koho se jedná. Vždyť Rowling vytvořila příběh celosvětově natolik oblíbený, že není možné ji neznat. Vždyť její obrýlený hrdina si našel miliony čtenářů a fanoušků po celém světě.

Ale vše jednou končí a skončila i sága o Harrym Potterovi. A Rowling se hrdě pustila do psaní dalších knih, naprosto oproštěná od fenoménu, který vytvořila a s vědomím, že úspěch Harryho Pottera už nepřekoná. A opravdu nepřekonala. Vždyť Prázdné místo rozhodně není pohádkovou knížkou pro děti. Je to příběh, který je nesmírně drsný… zato ale pravdivý. Vždyť vypráví o samotném životě.

Vítejte v Pagfordu! V malebném, anglickém městečku s pomníkem na náměstí, kvetoucími stromy a truhlíky květin za okny dokonalých domků. Vše by se zdálo idylické, nebýt nedalekých Polí. Části, kterou tvoří špinavé a zdevastované domy obývané sociální spodinou. Části, kde je násilí, sex a drogy na denním pořádku.

Pagford je zároveň typickým maloměstem. Každý zná každého a pomluva je zde tou nejostřejší zbraní. Všichni mají toho svého pověstného kostlivce ve skříni, kterého se snaží před ostatními utajit.
"Opravdu?" opáčila Kay. "Je to ten samý princip."
"No ano, podle mě je právě v principech někdy ten problém" ozval se Miles. "Často je potřeba spíš trocha selského rozumu."
"Tak lidé obvykle nazývají své předsudky," opáčila mu Kay.
(str. 246)
Pozdvižení nastane, když jeden z radních - Barry Fairbrother nenadále zemře. Zatímco jedna polovina města ho zbožňovala, druhá ho s chutí proklínala. A po celý příběh můžeme pozorovat, jak to zamíchá se vztahy mezi obyvateli.

Barry Fairbrother. Člověk, který se z absolutního dna dokázal vypracovat na váženého obyvatele Pagfordu a jednoho z radních. Člověk, který pochází z nedalekých, přesto obyvateli zatracovaných Polí. Barry nám ukazuje, že pokud člověk chce a má dostatečné odhodlání na to, změnit svůj život, nic mu jeho plány nepřekazí. Celou svou politickou kariéru bojoval za Pole a hlavně za jeho obyvatele. Protože každý, nehledě na prostředí, ze kterého pochází, si zaslouží dostat šanci.

Jenže Barry je mrtvý a v městečku se strhává boj o místo, které Barry zanechal. A tak se několik kandidátů pustí do boje, aby mohli zaujmout prázdné místo v městské radě a stát se tak rozhodujícím hlasem, ohledně Polí.

Prázdné místo je perfektním románem o obyčejných lidech. Protože si můžeme namlouvat, co chceme, ale nikdo z nás není dokonalý. I když se o to kolikrát snažíme, každý máme dobré a špatné vlastnosti. Nikdo z nás nemá jen jednu barvu. A o tom to je. To je život, protože kdybychom nebyli černobílí, přestali bychom býti lidmi.
To obtížné, ale úžasné bylo být tím, kým člověk doopravdy je, i kdyby to znamenalo být krutý a nebezpečný. Když člověk to zvíře, kterým byl, neskrýval, byla v tom odvaha. Na druhou stranu bylo třeba se vyhnout předstírání, že je člověk horší než ve skutečnosti: kdyby tohle dělal a začal přehánět nebo hrát, byl by z něj jen další Přihrádka, zrovna takový lhář a pokrytec.
(str. 86)
J. K. napsala román, který vás donutí přemýšlet. Přemýšlet nad charaktery a vlastnostmi všech postav. Příběh je dlouhý, mnohdy detailní, ale přesto propojený a vy si ho určitě oblíbíte stejně jako já.

Žádné komentáře:

Okomentovat