Jay Asher - Vánoční zázrak


Sierra vyrůstala na farmě pěstující vánoční stromečky, takže tyto svátky jsou pro ni vším. Miluje vůni čerstvého jehličí, zpívání koled i pečení vánočního cukroví. A svůj život by rozhodně nevyměnila, i když je občas pořádně komplikovaný. Zvlášť o Vánocích, s nimiž je Sierra tak bytostně spojená. Rodinná farma totiž leží v Oregonu, ale prodejní stánek v Kalifornii. A tak Sierra pravidelně putuje tisíce kilometrů, aby trávila nejkrásnější svátky v roce daleko od domova ale s vědomím, že přináší radost jiným. 

Sierra je na každoroční cestování zvyklá, protože ho podstupuje už odmalička. Pomáhat na rodinném stánku ji baví, protože je to bezva příležitost, jak se podívat, kam všechny ty pracně vypěstované stromky vlastně putují. Zdá se však, že její rodiče mají finanční problémy, stánek se jen tak tak drží nad vodou a může se stát, že letošní rok je pro ně v Kalifornii posledním. To znamená, že Sierra si chce každý moment pořádně vychutnat, strávit co nejvíc času se svými zdejšími přáteli a především si moc nezkomplikovat život jakoukoliv známostí. Což se však snáz řekne, než provede. 

Caleb se na stánku objeví, aby si koupil stromeček a Sierru okamžitě upoutá roztomilými dolíčky, které se mu dělají při úsměvu. Zdá se, že nějaký předvánoční flirt by možná přeci jen nebyl k zahození. Ovšem Caleb nemá nejlepší pověst, někteří lidé se ho kvůli ní dokonce otevřeně straní. Sierru ale klepy nezajímají a ráda by tomu klukovi dala šanci. Pokud se ovšem on odhodlá věřit jí natolik, aby jí vysvětlil, co je na všech těch drbech pravdy. 

Nečekejte žádnou hluboce intelektuální četbu, Vánoční zázrak je poměrně banální příběh o komplikovaných vztazích. Byť okořeněný trochou sváteční atmosféry. Autor si podrobně nastudoval, jak probíhá pěstování i prodej vánočních stromků, proto je zde celý proces podrobně popsán i s některými zajímavými detaily. Stromečky jsou ovšem to jediné, co knize dodává sváteční atmosféru. Vánoce se tady sice objevují, ale spíš v náznaku, moc se o nic nemluví a ani jejich atmosféra z příběhu nijak zvlášť nedýchá. 

Důležitou roli hrají v příběhu přátelské a rodinné vztahy a vazby. Jsou totiž tím, co nejvíce formuje život hlavních hrdinů. Podpora nebo naopak odmítnutí ze strany rodičů a nejbližších kamarádů jsou pro ně totiž nesmírně důležité. I když občas se musí prát s jejich názorem a pracně si prosazovat svou. Chvílemi postavy působí poněkud ploše, jindy jsou jejich motivace nevěrohodné, a to platí i pro hlavní hrdinku, jejímaž očima je celý příběh vyprávěn. Protože však jde o romanci, dá se to odpustit. 

Vánoční zázrak je oddechové, nenáročné čtení, které vám ukáže, jak funguje proces pěstování a prodeje vánočních stromků, úplně vánočně vás však nenaladí. Jedná se o průměrnou romanci, která se dobře čte, ale dojem z ní velmi rychle vyprchá.

Žádné komentáře:

Okomentovat